Urban si votul prin corespondenta (Autor: Sorin Rosca Stanescu)
Ce legatura exista intre ineptiile postate pe blog de excentricul senator PD-L Iulian Urban si votul prin corespondenta? Exista. La fel cum exista o legatura intre Ministerul de Externe, condus vremelnic de Teodor Baconschi, si izolarea fara precedent, in plan extern, a Romaniei. La fel cum exista o legatura intre apartenenta celor doi la acelasi partid, care face parte din familia popularilor europeni. Ne aflam la debutul unui urias scandal politic. Care este, mai degraba, extern decat intern. Daca am trai intr-o tara normala, situatia ar fi pe dos.
Ce a facut senatorul PD-L Iulian Urban? Si-a dat si el cu presupusul pe blogul personal. Aparent, nimic scandalos. In definitiv, nu are fiecare cetatean dreptul sa se exprime liber? Chiar daca enunturile sale pot deranja alte persoane. Ei bine, lucrurile nu stau tocmai asa. Din mai multe motive. Unul deloc marunt este de natura umana. Atat timp cat Anders Breivik a omorat cu sange rece zeci de oameni nevinovati, nu cred ca este potrivit, pentru nicio persoana si sub niciun pretext, sa-i sustina asa - zisa motivatie. Numai daca nu esti departe de mentalitatea unui individ atat de periculos, cum s-a dovedit a fi Anders Breivik, poti sa spui ca dezaprobi uriasa crima dar creditezi motivele care au determinat-o. Asta inseamna, nici mai mult, nici mai putin, sa inciti alte persoane la acte asemanatoare de terorism. Este exact ceea ce a facut, pe blogul sau, Iulian Urban. In al doilea rand, Iulian Urban nu este o persoana oarecare. Este un parlamentar roman. Un senator. Ca atare, opiniile sale sunt politice. Si au greutatea specifica data de statutul persoanei care le lanseaza. In al treilea rand, acelasi Iulian Urban este membru al partidului de guvernamant. Deci, intr-un fel, el reprezinta puterea politica aflata la carma Romaniei. Si, ca dovada ca asa stau lucrurile, partidul nu s-a dezis de el. Dimpotriva. Persoane ilustre din conducerea PD-L, cum este de pilda Sever Voinescu, ii da chiar dreptate in mod public. Si, in fine, il al patrulea rand, PD-L face parte din familia partidelor popular europene, de cand s-a dat de trei ori peste cap si a declarat ca nu mai este partid socialist. Ci un partid de dreapta. Pentru ca asa a visat intr-o noapte Presedintele Traian Basescu.
Si acum, legatura cu domnul Baconschi. Mult prea preocupat sa fure, asa cum a recunoscut singur la congresul PD-L, milioane de voturi in alegeri, prin mecanismul votului prin corespondenta, pe care intentioneaza sa-l implementeze pentru romanii din strainatate, seful diplomatiei de la Bucuresti nici macar nu a remarcat ca sta pe un butoi de pulbere, ca urmare a declaratiilor senatorului Iulian Urban, sustinute acum si de deputatul, tot PD-L, Sever Voinescu. Este evident ca, atat timp cat cei doi fruntasi PD-L sustin ca autori morali ai masacrului din Norvegia sunt sefii statelor europene si cat timp cei mai multi dintre sefii statelor europene sunt reprezentanti ai familiei popularilor, era normal ca reactiile sa inceapa sa curga. Reactii care izoleaza si mai mult Romania.
Dar aceleasi reactii, cu certitudine, vor semnala si un alt fapt. Si anume, ca politicii dreptei europene ii este cu desavarsire straina ideea, sustinuta de Iulian Urban, a introducerii unor restrictii radicale in ceea ce-i priveste pe non - europenii rezidenti in Europa. Dreptei europene ii este straina xenofobia. Este vorba de un derapaj grav al Romaniei, condusa de PD-L, de la doctrina dreptei europene. Care nu are cum sa nu fie sanctionat ca atare.