Consilierul premierului si totodata presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, istoricul Marius Oprea (foto), a afirmat in revista a€žApropoa€œ ca fostul presedinte al RomA¢niei, Ion Iliescu, are o mare problema: nu a muncit niciodata in viata lui.

a€žMa refer la munca, sa lucreze undeva. El tot timpul, de cA¢nd a fost elev, a fost activista€œ, a declarat Marius Oprea, precizA¢nd ca Ion Iliescu a€ža fost presedintele Uniunii Asociatiilor Elevilor din RomA¢nia, cA¢nd era in anii de liceu, dupa aia, din liceu a facut acel stagiu ca student in URSS, s-a intors si a devenit mare sef la Uniunea Asociatiilor Studentesti din RomA¢nia, viitoarea UASCR, dupa care a trecut prim-secretar UTC si asa mai departea€œ. Oprea a mai spus ca a€žtoata viata lui Ion Iliescu a fost o imensa sedinta, si nu sedinta la care se spunea adevarul despre ce se intA¢mpla in RomA¢niaa€œ.
De asemenea, istoricul a€" care admite ca are a€žtalentula€œ de a se pune rau cu toata lumea a€" sustine ca in RomA¢nia comunismul nu a disparut, ci doar s-a a€žprivatizata€œ. a€žUitati-va la conturile unui Ristea Priboi si la faptul ca nimeni nu face vreun efort sa-l gaseascaa€œ, isi justifica el teoria.

Asta da a€žsarac si cinstita€œ!

Istoricul considera ca Securitatea nu racola informatori din mediul artistic din RomA¢nia. a€žSecuritatea in general lua informatori din mediile ostile, nu dintre cei care intr-un fel sau altul lucrau pentru regim. Or, atA¢ta vreme cA¢t Besoiu, de pilda, recita intr-una dintre poezii despre Ceausescu si apare chiar in numarul din 22 decembrie a€™89 din ScA¢nteia, cu un articol de fond in care il apara pe Ceausescu, astfel de oameni nu aveau de ce sa fie facuti de Securitate colaboratori, pentru ca erau cu regimula€œ, a declarat Marius Oprea.
El afirma ca va renunta la functia pe care o detine in prezent in Guvern in cazul in care Dan Voiculescu ar deveni vicepremier. a€žA§n momentul in care intra vicepremier, eu ies pe partea astalaltaa€œ a spus Oprea.
Istoricul si-a adus aminte ca inca din copilarie a invatat sa nu minta si sa nu fure, lucruri care au facut ca acum, desi are functii importante, sa nu aiba nici casa, nici masina proprii.