Anuntata descentralizare a invatamintului va face ca inspectoratele scolare din judete sa raspunda direct in fata primarilor sau a presedintilor consiliilor judetene. Tania Bogdan, inspector general al ISJ, crede ca ar fi mai bine daca invatamintul ar fi subordonat CJ.

Inspectoratele scolare judetene vor trece, in cel mai scurt timp, din subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEdC) in cea a autoritatilor locale, a anuntat, in cursul acestei saptamini, premierul Calin Popescu Tariceanu, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii. "Pe viitor administratia centrala sau ministrul Invatamintului, prim-ministrul ori ministrul de Interne nu va mai trebui sa se ocupe de igiena din scoli, de asigurarea pazei, pentru ca acestea sint elemente pe care trebuie sa le asigure administratia locala, impreuna cu inspectoratele locale", a declarat seful Executivului, adaugind ca acest proces, care va fi aplicat si in Sanatate, are ca scop aducerea deciziilor cit mai aproape de cetatean. "Da, stiu despre aceste proiecte, cred ca, in final, este o idee buna, insa, din cite stiu eu, nu este nimic cert. Totul este doar un plan", ne-a declarat Tania Bogdan, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean.

ISJ ar putea disparea

Structura care in acest moment se ocupa cu asigurarea calitatii invatamintului in judete - Inspectoratul Scolar Judetean - ar urma sa sufere unele schimbari in ceea ce priveste obiectul de activitate. "Din cite am inteles ar urma, conform proiectului, ca in cadrul autoritatilor locale sa fie un departament care s-ar ocupa de asigurarea infrastructurii invatamintului. In ceea ce priveste asigurarea calitatii procesului educativ, de acest lucru ar urma sa se ocupe alte structuri apropiate de modelul inspectoratelor scolare din acest moment", a mai sustinut Tania Bogdan. Intrebat daca ISJ ar trebui sa fie subordonat Primariei sau Consiliului Judetean, inspectorul general al ISJ ne-a declarat ca, in opinia sa, subordonarea fata de institutia condusa in acest moment de Eugen Durbaca ar fi mai normala. "Daca ar trebui sa fim subordonati Primariei ar urma ca in fiecare primarie sa fie un departament pentru invatamint, ceea ce ar insemna multa logistica. Asa, un departament la CJ ar fi mai normal, pentru ca acest organism are in grija intreaga activitate din judet", a mai adaugat Tania Bogdan.

Urmeaza directiile pentru cultura

Trebuie sa mai precizam ca si ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a precizat ca MEdC, urmat de cel al Culturii si Cultelor sint cele mai avansate din punct de vedere al procesului de descentralizare. "Vreau sa felicit Ministerul Educatiei pentru ca este cel mai avansat dintre toate ministerele de linie pe procesul de descentralizare. Daca acest minister mai descentralizeaza managementul, iar Ministerul Finantelor va stabili standardele de cost ale serviciului, urmind ca administratia publica sa stabileasca standardele de calitate, MEdC va ramine doar cu metodologia si cu controlul, iar armata de profesori care se invirte prin capitalele de judete, prin inspectorate, va merge frumos in scoli", a spus Vasile Blaga.