Doi fosti locotenenti ai lui Saddam Hussein au fost spanzurati, ieri-dimineata, a anuntat Guvernul irakian, adaugand ca fratele vitreg al fostului dictator, Barzan Ibrahim al-Tikriti (foto), a fost decapitat in timpul executiei, situatie care a nemultumit comunitatea sunnita.
Purtatorul de cuvant al Guvernului irakian, Ali al-Dabagh, a declarat ca nu a existat nicio "incalcare de procedura" in timpul executiilor lui Barzan si a fostului judecator Awad Hamed al-Bander, dupa reactia virulenta a comunitatii internationale provocata de incidentele inregistrate in timpul executiei lui Saddam Hussein.
Avocatii apararii si politicienii sunniti s-au aratat indignati fata de soarta lui Barzan, fostul sef al serviciilor secrete, iar statele arabe majoritar sunnite au condamnat si si-au exprimat scepticismul fata de Guvernul condus de majoritatea siita de la Bagdad.
"Condamnatii nu au fost supusi niciunui tratament neadecvat", a declarat Dabbagh, descriind decapitarea lui Barzan drept un incident care se intampla foarte rar. "Drepturile lor nu au fost incalcate. Nu s-au mai auzit scandari", a adaugat el.
Consilierul guvernamental Bassam al-Husseini a declarat ca incidentul a reprezentat "vointa lui Dumnezeu".
Tratamentul aplicat cadavrelor este o problema foarte sensibila in cultura muslmana. O inregistrare video dupa executia lui Saddam prezenta o rana deschisa la gatul fostului dictator.
Calaii masoara lungimea funiei astfel incat aceasta sa rupa gatul condamnatului, dar sa nu exercite o forta atat de mare incat sa-l decapiteze, asa cum s-a intamplat cu Barzan.
Saleem al-Jibouri, un parlamentar sunnit, a declarat ca este posibil ca incidentul sa se fi produs din cauza corpului slabit al lui Barzan, care suferea de cancer. "Avem insa indoieli si vrem sa intrebam expertii si doctorii daca e posibil ca funia sa-l decapiteze", a declarat acesta.
"Atunci cand o persoana este spanzurata, aceasta nu este decapitata (...) Modul in care Barzan a fost executat este rusinos", a declarat Issam al-Ghazzawi, unul dintre avocatii care l-au reprezentat pe fostul oficial irakian.
O serie de oficiali au declarat ca Barzan va fi ingropat in satul sau natal, Awja, situat in apropierea orasului Tikrit. Traditia musulmana cere ca cei doi sa fie ingropati in aceeasi zi in care au murit.
Populatia siita a sarbatorit din nou pe strazile cartierului Sadr City din Bagdad, invocand numele lui Moqtada al-Sadr. Unul dintre siiti a declarat ca "spanzurarea a fost o binecuvantare pentru el", sugerand ca Barzan ar fi trebuit predat poporului pentru a-si primi pedeapsa.
Guvernatorul provinciei in care s-a nascut Saddam Hussein, Salahaddin, a declarat ca Barzan va fi inmormantat in cimitirul din satul Awja, localitatea natala a fostului dictator irakian si locul unde a fost inhumat si trupul acestuia in urma cu doua saptamani.
Barzan va fi ingropat langa cei doi fii ai lui Saddam, Uday si Qusay, ucisi de trupele americane in 2003, dar nu in cladirea care a devenit maousoleul dedicat memoriei lui Saddam si care este in prezent vizitat de mii de irakieni. n