Institutul pentru Politici Publice cere demisia deputatului Dan Pasat din Parlamentul Romaniei, pentru ca acesta sa se puna la dispozitia justitiei, considerand "incalificabil modul in care un demnitar se foloseste de prerogativele puterii pentru a determina obtinerea de foloase in scop propriu".
Mai mult decat atat, IPP ii solicita lui Emil Boc sa ceara demisia lui Dan Pasat din Parlament pentru a salva credibilitatea Parlamentului in lupta anticoruptie, atat in Romania, cat si in perspectiva Raportului de tara privind Mecanismul de Cooperare si Verificare.
"Indiferent de orice vot din Parlament privind eventualitatea retinerii deputatului Pasat, suntem informati de institutiile statului roman ca acesta santaja primari si oameni de afaceri, ii teroriza si recurgea inclusiv la acte de violenta. Fata de aceste constatari, IPP considera ca Dan Pasat nu mai poate ocupa un fotoliu de parlamentar votand legi in numele cetatenilor pe care ii reprezinta" arata un comunicat transmis Agerpres.
In acelasi timp IPP a initiat o campanie on-line de strangere de semnaturi prin care cetatenii ii pot cere lui Dan Pasat sa isi prezinte demisia. Institutul considera "revoltatoare conduita deputatului Pasat, PDL fiind vinovat pentru sprijinul politic acordat acestuia".
"Cum ancheta DNA a inceput in 2010, nu putem sa ne explicam din ce motiv Dan Pasat, un parlamentar anchetat pentru acuzatii grave, a fost atat de usor ‘imbratisat‘ de PDL, partid ai carui reprezentanti afirmau public ca sunt impotriva migratiei politice", se mentioneaza in comunicat.
Cererea de retinere si arestare a deputatului PDL, Dan Pasat, nu a trecut, marti, de plenul Camerei Deputatilor. Cererea nu a intrunit numarul suficient de voturi pentru a fi aprobata. In favoarea cererii de arestare au votat 116 deputati, iar 34 au votat impotriva. Pentru aprobarea arestarii erau necesare 147 de voturi.
Potrivit procesului-verbal, in sala au fost 292 de deputati prezenti, inregistrandu-se 154 de voturi exprimate, dintre care 4 voturi anulate si 150 de voturi valabil exprimate.
Astfel, in favoarea solicitarii DNA, s-au inregistrat 116 voturi "pentru" si 34 de voturi "impotriva". Opozitia anuntase ca nu va participa la vot.