Institutul pentru Politici Publice a dat in judecata Autoritatea Electorala Permanenta pentru ca acesta institutie publica a refuzat "sistematic" sa puna la dispozitia IPP rapoartele de venituri si cheltuieli ale candidatilor la alegerile locale din anul 2008.
Adrian Moraru, director adjunct al IPP, a precizat, marti, intr-o conferinta de presa, ca institutia pe care o reprezinta a facut, in acest sens, solicitari scrise, pe care le-a adresat AEP, cereri care au ramas, insa, fara raspuns, el adaugand ca Autoritatea a depasit termenul la care trebuia sa prezinte rezultatul final al verificarilor efectuate in privinta veniturilor si cheltuielilor candidatilor in alegerile locale.
In opinia IPP, AEP se situeaza mai degraba intr-o pozitie de complicitate cu neregulile savarsite de partide, motiv pentru care Institutul a chemat in judecata Autoritata Electorala Permanenta pentru a obtine informatiile publice solicitate.
In opinia reprezentantului IPP, lipsa de experienta a AEP a determinat un recul in privinta respectarii prevederilor legate de campania electorala si, implicit, fondurile angajate de catre candidati in campanie.
Potrivit IPP, aceste slabiciuni ale AEP au fost speculate de catre partidele politice care au realizat una dintre cele mai nedisciplinate si deopotriva costisitoare campanii electorale pentru alegerile locale de pana acum din Romania.
Adrian Moraru s-a declarat convins ca, in urma demersului IPP, AEP va fi obligata de instanta sa faca publice informatiile solicitate.
El a spus ca principalul "lucru la care trebuie umblat" este Autoritatea Electorala Permanenta, care, in acest moment, este "moarta in cotet".
"S-a inregistrat un regres fata de controlul pe care il facea Curtea de Conturi, care nici acela nu era grozav, dar se pare ca suntem in situatia in care aproape regretam faptul ca atributiile au trecut, cum in principiu e natural sa fie, la Autoritatea Electorala Permanenta, unde exista inca mari discrepante organizatorice in clipa de fata, cat si o lipsa mare de experienta si de expertiza", a mai declarat Moraru.
In opinia sa, Romania va fi "trasa de urechi" de Uniunea Europeana, daca aceste cifre vor iesi la iveala, si pentru inactiunea Autoritatii Electorale Permanente.
Potrivit legii 334/2006, in termen de 15 zile de la publicarea rezultatelor alegerilor, mandatarul financiar al partidelor politice este obligat sa depuna la AEP un raport detaliat al veniturilor si cheltuielilor partidului sau candidatului independent in campania electorala. Potrivit legii, candidatilor alesi nu li se valideaza mandatul daca nu au depus respectivele rapoarte in conditiile legii.