Constiinta unui Liberal de Stanga: Despre santaj, ca instrument politic

As vrea sa fiu bine inteles, inca din start: convingerea mea este ca singura explicatie pentru criza pe care o traverseaza acum USL o reprezinta faptul ca unul dintre cei care conduc alianta este santajat cu ceva din trecutul sau. Iar santajul este atat de puternic, incat este dispus la orice. Omul si-a pierdut coerenta in gandire si actiune. Este dispus la orice, numai sa nu i se afle "secretul". Care nu este obligatoriu al sau.
Sa nu fim ipocriti. Oricine poate fi acuzat de orice, daca este supravegheat indeaproape, si suficient de mult timp. Suntem oameni, gresim. Sau ceea ce facem poate fi prezentat drept o greseala, cand ai suficiente mijloace media la indemana. Asta apropo de pajistile de fotografii "compromitatoare" aparute in ultimele zile, fotografii care nu dovedesc nimic. Ceea ce este cu adevarat compromitator nu va fi facut public, pentru ca publicitatea anuleaza capacitatea de a folosi evenimentul impotriva persoanei. Daca obiectul santajului la care este supus personajul la care ma refer acum ar deveni public, i-ar oferi acestuia posibilitatea sa se apere, sa puna in context faptele, sa se explice. Si atunci nu ar mai putea fi controlat.
Exista o iesire: aceea de a scapa de santaj facand singur anuntul, spunand cu subiect si predicat cine exercita santajul, si care este obiectul santajului. E dureros, dar mai putin dureros decat sa traiesti cu frica in san. Nu am inteles de ce se feresc oamenii de explicatii. Daca au demnitate, si sunt sinceri cu ceilalti, ar putea avea surpriza sa fie intelesi si sustinuti.
Acum, in acest subiect sensibil mai exista o dimensiune: cea colectiva. Care este mult mai importanta decat dimensiunea personala. Cum putem fi o natiune cu institutii functionale, care sa se bucure de incredere si sustinere, cand sefii lor sunt santajati cu fapte din trecut si din prezent, pentru a ignora interesul public si a servi interese private? Voi fi cat se poate de clar si de direct: si CCR, si DNA, si ICCJ, si ANI, si unii din serviciile secrete, functioneaza pe baza de santaj la varf si servesc interese private. Unele lucruri au mai iesit in public, dar au fost repede innabusite. Chiar daca nu stim amploarea fenomenului, stim ca exista si functioneaza. Mai mult, selectia sefilor acestor institutii si a membrilor lor cu functii de raspundere a fost facuta dupa un singur criteriu: cat de bine poate fi controlat prin santaj.
Este asta o actiune legitima, ca legala oricum nu este? Evident, nu! Nimic nu justifica folosirea santajului, nici macar servirea "interesului national." Interesul national cere institutii care sa fie conduse profesionist, eficient, transparent si neutru, puse in slujba cetatenilor, nu in slujba unor entitati private.
Este in interesul Romaniei sa se destrame USL? Evident, nu! Dar lui basescu asta ii vine manusa! Este in interesul Romaniei simulacrul de procese care a dus la condamnarea unor personaje politice? Evident, nu! Au terfelit ideea de Justitie, au sporit neincrederea in sistem, si, in loc sa combata coruptia, au incurajat-o, pentru ca a acreditat ideea ca daca esti de partea cui trebuie, nu ti se poate intampla nimic.
Santajarea oamenilor politici nu ar fi posibila fara cei care controleaza trecutul si prezentul. Mai precis fara cei care detin si folosesc arhivele fostei securitati, CNSAS, si serviciile de informatii, cu toate increngaturile lor. CNSAS NU ar fi trebuit sa existe. Era suficienta publicarea tuturor dosarelor, concomitent cu amnistierea faptelor care ar fi putut face obiectul unor cercetari penale. Astfel se putea evita santajul cu trecutul. Mai greu santajul cu prezentul. SRI si alte servicii NU sunt sub controlul Parlamentului, ci invers, ele controleaza Parlamentul. S-a construit, prin existenta SRI, DNA si ANI, si cu ajutorul plutoanelor de executie din ICCJ, un sistem de control al deciziei politice bazat pe teroare. Orice actiune a unui politician, oricat de legala, de constitutionala si de legitima ar fi ea, se poate transforma in contrariul ei, la comanda, de institutiile controlate prin santaj, atunci cand ele aduc atingere intereselor celor care au privatizat statul. Avem peste 400 de fapte "asociate" faptelor de coruptie. Multe dintre ele pur si simplu subiective. Daca vrea procurorul sa te salte, te salta. E suficient sa aiba cateva secunde dintr-o convorbire interceptata, chiar si fara mandat. Mai mult, lucruri banale sunt vandute presei - alt factor de baza in exercitarea santajului-drept dovezi ale "vinovatiei".
Nu spun ca asta este singura cauza a proastei guvernari. Dar a ajuns sa fie principala cauza. Teama paralizeaza decizia, santajul obliga la decizii impotriva interesului public. Sistemul, sub basescu, a fost total si definitiv ticalosit. Nu mai stie cum sa functioneze normal. Oamenii din sistem nu mai pot gandi normal, nu mai pot functiona dupa reguli. Totul este judecat prin prisma intereselor celui care santajeaza. Deciziile sunt judecate in functie de asta: aduc sau nu atingere celui care detine date "compromitatoare" despre mine? Si iese ce traim acum.
Este drumul care ne duce drept spre un nou fel de totalitarism, democratia de fatada. Traim doar iluzia normalitatii. Dar nimic nu este normal in functionarea statului si a societatii, cata vreme o mana de oameni poate impuse institutiilor ce sa faca, santajandu-le conducatorii.
Cum putem iesi din asta? Tragedia este ca nu putem, pana cand nu vom scapa de trecut, si nu vom face prezentul transparent. Adica niciodata. Ce ar mai fi oameni precum basescu, daca li se ia puterea de a santaja?