Sedinta Consiliului Local pe luna februarie a fost una dintre cele mai animate de la inceputul actualului mandat al alesilor Mangaliei. Si aceasta pentru ca multi dintre consilierii de opozitie, care pana la ora actuala nu si-ar fi scos nasul din mapele de sedinta in timpul votarii diferitelor hotarari privind viata locuitorilor orasului, au iesit in forta la rampa, protestand impotriva mai multor proiecte aflate pe ordinea de zi. Lista proiectelor de hotarare pentru luna februarie a fost una foarte stufoasa, ajungandu-se la aproape 50 de "puncte". Primarul Mangaliei Zamfir Iorgus a anuntat, in informarea de la inceputul sedintei, faptul ca primele luni ale acestui an vor aduce emotii mari Consiliului Local, intrucat in aceasta perioada va fi cunoscut deficitul bugetar pentru 2005. Este vorba despre 60 de miliarde de lei, din care jumatate provin din diminuarea subventiilor la energia termica, iar cealalta jumatate din micsorarea veniturilor datorita reducerii cotei de impozitare. "Vom cauta alte surse pentru completarea veniturilor", declara Zamfir Iorgus. "Pe de o parte vom lua masuri imediate de reducere a cheltuielilor Primariei si vom stabili prioritatile in ceea ce priveste lucrarile de infrastructura din localitate, iar pe de alta parte vom insista pe indeplinirea programelor europene, cu finantare de la Uniunea Europeana". Primaria Mangalia va incerca sa obtina totodata cat mai multi bani din scoaterea la licitatie a tuturor bunurilor imobile pe care le mai detine - case, case sociale, terenuri etc.
Fostul director ADPP, contestat de unii consilieri dupa… sapte luni

Tot in cadrul sedintei de consiliu au fost numiti oficial in functii directorii general ai ADPP, Nicolae Bacila si ai Serviciului Public Crese, Asistenta Sociala, Cultura, Sport, Igiena Publica, Ghiulgian Membulat, precum si cei doi consilieri locali, directori executivi ai acestui din urma serviciu, Ionut Vaida si Ionut Diaconu. Consilierul local din partea PD, Constantin Filimon, a avut de obiectat in ceea ce priveste... demisia fostului director ADPP, Ovidiu Ghita. Si aceasta pentru ca "incompatibilitatea domnului Ghita in functia de director al ADPP a fost descoperita abia la sapte luni, timp in care a putut fi consilier, dar si director general al unei institutii de stat". Primarul Iorgus i-a replicat consilierului PD faptul ca ADPP-ul a suferit in ultima luna o modificare a structurii organizatorice, iar daca pana in prezent Ovidiu Ghita a putut indeplini in paralel cele doua functii, odata cu aceasta schimbare, el a fost nevoit sa opteze pentru cea de consilier local. "Primaria Mangalia a adresat o cerere oficiala Prefecturii Constanta, solicitand juristilor de acolo sa arate daca Ovidiu Ghita este incompatibil cu functia de director general. In momentul in care am primit raspunsul oficial, domnul Ghita si-a inaintat demisia", a concluzionat primarul Mangaliei.

Capela Militara va ramane la Primarie

Convocatorul sedintei de Consiliu Local Mangalia a mai cuprins si o cerere a UM 02196 si a Garnizoanei Mangalia, prin care se solicita administratiei locale cedarea capelei militare din cimitirul Sfanta Maria. Conducerea Garnizoanei din localitate solicita astfel preluarea in mod exclusiv a acestei capele, lucru care nu a fost agreat de catre consilierii locali. "Toate bisericile din Mangalia sunt construite cu ajutorul Primariei, la fel si amenajarea cimitirului militar. Capela Militara nu este inca finalizata, iar Consiliul Local nu poate trece in administrarea altcuiva un bun pe care inca nu l-a terminat, pe proprii bani. Pur si simplu nu putem schimba regula jocului in timpul jocului", este de parere Zamfir Iorgus. Mai mult, acesta a amintit faptul ca multe dintre cladirile aflate in proprietatea armatei se deterioreaza pe zi ce trece, fara sa fie folosite. "Casa Armatei aproape ca se darama, iar multe cladiri ale Garnizoanei Mangalia sunt lasate in paragina", a declarat edilul sef al Mangaliei, adaugand faptul ca, pana la reglementarea juridica a tuturor cladirilor, "totul ramane acolo unde este".

Alesii neamului au cerut inasprirea amenzilor pentru cei care cresc animale "in plus"

Consilierii locali s-au intrecut pe ei insisi in momentul in care au votat proiectul de hotarare privind cresterea animalelor domestice. Pe langa faptul ca nu au avut nimic de obiectat impotriva faptului ca fiecare persoana fizica din localitate nu va mai avea voie sa creasca mai mult de ... 3 porci pentru consum, alesii locuitorilor din Mangalia s-au pronuntat pentru innasprirea sanctiunilor celor care depasesc acest numar de animale. Astfel, persoanele care sunt prinse "cu mai multi porci decat este legal", vor putea fi sanctionate cu amenzi de la 5 la 10 milioane de lei, cu posibilitatea de a achita jumatate din minimul acestei sume. Si de aceasta data, "avocatul" populatiei a fost primarul Iorgus, care a declarat ca nu pot fi aplicate sanctiuni prea mari unor oameni care poate nu au o alta sursa de hrana in afara cresterii de animale. "Functionarii nostri nu se pot duce sa amendeze un om cu cinci milioane cand animalul in plus pe care il creste in curte nu ar face decat 3 milioane de lei. Este absurd si inutil sa aplicam asemenea sanctiuni unor oameni nevoiasi", a hotarat Zamfir Iorgus.