In ziua in care presedintele Traian Basescu s-a dus la CNSAS impreuna cu noii sefi ai SRI si SIE, pentru a discuta cu membrii Colegiului institutiei despre preluarea dosarelor din arhivele serviciilor, Adrian Iorgulescu a cerut reluarea procesului de deconspirare a inaltilor prelati care au colaborat cu Securitatea si a solicitat ca oamenii de cultura care au adus omagii Partidului Comunist sa faca un pas inapoi din viata publica.
"Pana cand mai traim in minciuna? Pana cand n-avem curajul sa spunem adevarul despre trecutul nostru apropiat? Cat mai zacem in acest sos murdar care este compromisul cu trecutul? Cata vreme ne mai facem ca nu stim? ßi de ce sa ne facem ca nu stim?", s-a intrebat ieri ministrul.

Proces blocat

Adrian Iorgulescu spune ca deconspirarea ierarhilor s-a blocat la scurta vreme dupa ce a inceput: "Intamplarea a facut ca, dupa ce au aparut public cateva cazuri de prelati care au colaborat cu fosta Securitate, imediat procesul s-a blocat. S-a anuntat ca CNSAS nu mai poate lucra pentru ca nu mai are spatiu de depozitare pentru aceste dosare. Deci la o saptamana dupa ce s-a produs desecretizarea, s-a produs inchiderea pe motiv ca nu este spatiu".
Intrebat de ce crede ca dosarele ierarhilor au fost secretizate in 2001, ministrul Culturii a facut doar cateva presupuneri: "Banuiesc ca atunci s-a solicitat secretizarea dosarelor si banuiesc ca atunci s-a gasit dorinta de colaborare din partea fostei Puteri (...) Poate ca a fost o promisiune. Reciproca".
Adrian Iorgulescu declara ca "principala greseala" a guvernarii CDR (in timpul careia era deputat) a fost ca nu a desecretizat arhivele fostei Securitati. Totodata, ministrul nu crede ca cei care au semnat un angajament cu Securitatea sunt mai vinovati decat cei care au cola-borat cu Partidul Comunist si pe care ii numeste "colaborationisti".

Intalnire pentru revederea omagiilor!

Ministrul Culturii s-a ferit sa dea nume de "colaborationisti" din cultura, dar a indicat sursele unde pot fi aflati: biblioteca Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor, ce cuprinde culegeri de cantece de masa "si alte asemenea orori" scrise din anii '50 pana in '89, bazele de date ale UNITER si Uniunii Ci-neastilor, arhiva TVR, Muzeul National de Arta Contemporana, volumele "Omagiu" cu sute de poezii ale unor autori care ridicau in slavi partidul etc. Iorgulescu s-a oferit chiar sa le aranjeze joi o intalnire jurnalistilor cu presedintele Uniunii Compozitorilor (o uniune pe care a condus-o pana sa devina ministru) pentru a vedea numele si partiturile celor care il omagiau pe Ceausescu.
Adrian Iorgulescu a criticat totusi tendinta ca toti oamenii de cultura sa fie pusi "intr-o oala comuna", indiferent daca au cedat sau nu presiunilor PCR, daca au fost morali sau imorali.
"Colaborationistii" au facut-o "pentru bani, au facut-o pentru a parveni social sau profesional". "Nimeni nu si-a periclitat destinul personal sau al familiei. Toti acesti mancatori de... au facut-o din interes, si nu dintr-o presiune", a sustinut el.