Aflat in vizita in judetul Arges, Ion Iliescu a tinut sa arate ca nimeni din conducerea PSD nu indrazneste sa-i impuna ceva. Intrebat daca este adevarat ca Mircea Geoana i-ar fi interzis sa mai vorbeasca in public despre Polul Social initiat de Petre Roman, Iliescu s-a dezlantuit: "Va puteti inchipui asa ceva? (...) Pai daca-si permitea asa ceva, ii aratam eu!"
Pe de alta parte, Iliescu spune ca, atunci cind era presedintele Romaniei, nu si-a permis sa-l critice prea des pe Adrian Nastase, desi acesta facea multe greseli. Totusi, una dintre cele mai grave greseli ale lui Nastase a fost aducerea lui Cozmin Gusa intr-o functie de conducere in partid, sustine Ion Iliescu. In acest mod, Ion Iliescu i-a dat replica Dacianei Sirbu, care afirmase, alaturi de alti tineri pesedisti, ca il doresc pe Cozmin Gusa inapoi in partid.
Deunazi, senatorul PSD Ion Iliescu a anuntat ca renunta la construirea unui Pol Social si ca, in continuare, se va merge pe consacrarea ideii de forum, in cadrul caruia se va crea un consiliu consultativ format din reprezentantii structurilor prezente la dezbaterea despre stanga romaneasca.
Iliescu a motivat gestul sau prin faptul ca ideea infiintarii unui Pol Social "nu este impartasita de toata lumea" si nu trebuie fortata nota si compromisa ideea de a aduna toate fortele de stanga pe o platforma comuna. El a explicat ca viitorul consiliu consultativ va fi unul "de reflectie", din care vor face parte reprezentantii partidelor prezente la dezbaterea despre stanga romaneasca, cu care PSD va gandi "proiectele din perioada de vacanta si, mai ales, pentru toamna".
Intrebat care ar fi calea de mijloc pentru concretizarea unei forte de stanga in Romania, Iliescu a precizat ca aceasta priveste crearea unui cadru de conlucrare fara a se crea o structura organizationala sau politica. "Sa nu punem carul inaintea boilor", a spus senatorul, adaugand ca nu trebuie sa se faca aceeasi greseala ca in cazul Aliantei D.A., care a fost gandita mai intai mental.

Roman si retinerilelui Geoana

Referitor la declaratia lui Mircea Geoana ca afisarea lui Iliescu cu Petre Roman nu face bine nici dezbaterii despre stanga romaneasca si nici atmosferei din PSD, fostul sef al statului a spus ca actualii lideri ai partidului nu au motive mai de fond decat el sa manifeste retineri fata de Roman. Iliescu a adaugat ca presedintele PSD, Mircea Geoana, si liderii social-democrati nu au nici o motivatie pentru a respinge dialogul cu presedintele Fortei Democrate, Petre Roman, pentru ca el ar fi cel motivat "inaintea tuturor".
Intrebat daca l-a iertat pe Roman pentru tradari, Iliescu a raspuns ca el priveste lucrurile mai realist, "ca un om politic cu experienta", si vede un "Petre Roman care intr-o vreme s-a despartit, a conlucrat cu dreapta romaneasca si care acum se apropie" din nou de stanga. "De ce sa respingem asa ceva?", s-a intrebat fostul sef al statului, adaugand ca liderii PSD nu se tem de Roman, ci de crearea unor dislocari din PSD odata cu participarea fostului democrat la dezbaterile forumului fortelor de stanga.