Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, sustine ca nu a avut nici o relatie personala cu omul de afaceri sirian Omar Hayssam si nu el decidea, ca fost sef de stat, cine insotea delegatiile oficiale in vizitele sale in diferite tari. Mai mult, spre deosebire de presedintele Traian Basescu, el nu l-a primit niciodata pe Hayssam in vreo audienta.
Intr-o postare pe blogul sau, Iliescu se arata jignit de declaratiile lui Basescu despre relatia fostului sef al statului cu Omar Hayssam, "preluate si de ciracii din PD-L", catalogate drept "inacceptabile" si care dovedesc un caracter "artagos si primitiv".
"Afirmatia repetata de Basescu, ca 'Hayssam se plimba cu Iliescu in avion', preluata si de ciracii sai din PD-L ca 'Iliescu il lua in avionul sau pe Hayssam' este departe de adevar, din urmatoarele motive:
1. Spre deosebire de Traian Basescu, eu nu am avut nicio relatie personala cu Hayssam. Nu a fost niciodata la mine in vreo audienta;
2. Nu a existat avion prezidential, ci foloseam avioanele puse la dispozitie, cu plata, de catre societatea Romavia - uneori foloseam avioane TAROM;
3. Oamenii de afaceri sau grupurile de ziaristi nu faceau parte din delegatiile oficiale, ci insoteau, cu prilejul unor vizite, delegatiile oficiale conduse de presedinte;
4. Grupurile de oameni de afaceri erau propuse de Camera de Comert, respectiv de Asociatiile patronale, in functie de interesele lor in tarile vizitate, platindu-si toate cheltuielile.
5. Aceasta se facea pe baza de reciprocitate: sefii respectivelor state ce vizitau Romania, la randul lor erau insotiti de grupuri de oameni de afaceri. Cu acest prilej se organizau intalniri, de regula la Camera de Comert, unde erau uneori invitati si sefii de state aflati in vizita, pentru a adresa mesaje oamenilor de afaceri", incearca sa clarifice situatia Ion Iliescu pe blogul sau.
Ion Iliescu isi compara prestatia sa de sef de stat cu cea a lui Basescu, apreciind ca acesta "nu a facut asemenea actiuni, utile si necesare tarii", mandatul actualului presedinte insemnind "un puternic regres in planul promovarii intereselor tarii pe plan extern".
"Declaratia presedintelui Basescu in legatura cu dezvaluirile din cartea ‘Pradarea Romanieiť‘, scrisa de scriitorul romano-american Victor Gaetan impreuna cu fostul procuror Ciprian Nastasiu, este o mostra de procedeu necinstit specific. La problemele ridicate in carte, se lanseaza in atacuri la adresa PSD, a lui Mircea Geoana si bineinteles a lui Ion Iliescu. O mai face si pe moralul, apeland la tinuta moderata in cadrul campaniei electorale, politizand de fapt un lucru la care trebuia sa raspunda - la lucruri concrete cu raspunsuri concrete", mai scrie Ion Iliescu.