Institutul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 (IRR) a organizat ieri o dezbatere asupra Raportului Comisiei prezidentiale de condamnare a dictaturii comuniste, optiune de altfel deloc surprinzatoare, dat fiind faptul ca respectivul institut este condus de unul dintre "incriminatii" raportului, Ion Iliescu.
De la tribuna dezbaterilor, fostul sef al statului s-a dezlantuit intr-un atac furibund, sustinand ca documentul contine "aberatii, monstruozitati" si este "descalificant" pentru modul in care a abordat Revolutia. Referindu-se autorii Raportului Tismaneanu, presedintele de onoare PSD, a apreciat ca au tratat evenimentele din decembrie cu "lipsa de atentie si de respect". "Cine sunt acesti oameni, ce au facut in timpul Revolutiei, ce riscuri si-au asumat ei, cand altii se jertfeau si isi riscau viata? Vin acum si fac pe speculantii, pe judecatorii. Este revoltator!", a intrebat retoric fostul sef al statului, pentru ca tot el sa raspunda pe un ton acuzator: "Vin niste scribalai din astia sa dea lectii celor care si-au pus in pericol viata".
Principala nemultumire declarata a "bunicutei" politicii romanesti a constituit-o tratarea superficiala a importantei documentelor emise de CFSN-ul condus de Domnia Sa, in timp ce Proclamatia de la Timisaoara din martie 1990 s-a bucurat de o atentie deosebita din partea "scribalailor". Proclamatia de la Timisoara din martie este doar un document electoral, a sustinut Iliescu, apreciere deloc intamplatoare, dat fiind faptul ca respectivul document cuprinde celebrul punct 8, care stabilea interdictia de a candida la functia de presedinte al tarii pentru fostii comu-nisti.

Emanatia "frustratului" Basescu

O alta nemultumire a lui Iliescu a constituit-o faptul ca Raportul Tismaneanu ignora momentul alegerilor din mai 1990, acesta fiind in viziunea sa "al doilea moment decisiv pentru evolutia societatii romanesti". Scaparile "scribilor" sunt cauzate de apartenenta politica a acestora, catalogati de ex-presedintele Iliescu ca fiind "sclavii" Pietei Universitatii. "Reprimarea cu o bestialitate fara precedent" a manifestatiei prin aportul "inedit" al minerilor mentionata in Raport a fost catalogata de Iliescu ca fiind o "minciuna", iar calificative ca "marsavii curate" au primit afirmatiile din Raport asupra pretinsei folosiri a evenimentelor din Targu-Mures, ca diversiuni ale Puterii de atunci, in scopul infiintarii Serviciul Roman de Informatii.
In acelasi ton, colegul de partid Theodorescu a afirmat ca Raportul Tismaneanu a pornit de la "un frustrat", Traian Basescu, catalogat astfel deoarece a urmarit desfasurarea Revolutiei la televizor.