Jurnalul National, editia din 16 Noiembrie 2010, invita cititorii si personalitati ale vietii publice sa raspunda cu o deplina libertate in gandire la urmatoarele intrebari despre Ziua Nationala:
1. Considerati 1 Decembrie cea mai potrivita zi pentru a fi sarbatoarea nationala?
2. Daca nu, la ce alta zi din istorie va ganditi?
3. De 1 Decembrie, sentimentul de mandrie ca sunteti roman il simtiti mai puternic decat de obicei?
"1 Decembrie, cea mai indicata sa fie considerata ziua noastra nationala"
Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a declarat pentru Jurnalul National ca 1 Decembrie este cea mai potrivita data pentru a sarbatori ziua nationala a Romaniei si nu crede ca este nevoie de un alt criteriu sau alt moment al istoriei nationale pentru a marca aceasta zi. Puteti citi in continuare raspunsurile fostului presedinte al Romaniei la intrebarile Jurnalului National.

• Jurnalul National: Credeti ca data de 1 Decembrie este cea mai potrivita pentru a fi ziua noastra nationala?
• Ion Iliescu: Bineinteles ca ziua care marcheaza unirea tuturor provinciilor istorice romanesti intr-un stat national unitar este cea mai indicata sa fie considerata ziua noastra nationala. Nu intamplator, dupa prabusirea dictaturii lui Ceausescu, in mod spontan, participantii la Revolutia din decembrie 1989 au optat pentru adoptarea cantecului "Desteapta-te, romane!" ca imn national si pentru proclamarea zilei de 1 Decembrie ca zi nationala. Aceasta optiune a intrunit, de asemenea, nu intamplator, cel mai mare consens in societatea romaneasca. Aceasta optiune exprima, totodata, increderea ca si in viitor nu ne vom putea afirma si impune interesele nationale - ca interese ale marii majoritati a populatiei - decat in conditiile unei solidaritati nationale similare celei care a facut posibila Marea Unire din Decembrie 1918.

• Jurnalul National: Daca nu, ce propunere aveti? (de exemplu, Portugalia isi omagiaza de ziua nationala poetul national Camoes)
• Ion Iliescu: Nu cred ca e nevoie sa apelam la alt criteriu sau la alt moment al istoriei nationale. Nu inteleg de ce trebuie sa punem acum in discutie ziua nationala! Pe cine deranjeaza ziua de 1 Decembrie?

• Jurnalul National: De 1 Decembrie simtiti mai intens ca de obicei sentimentul de mandrie ca sunteti roman?
• Ion Iliescu: In mare masura, da. Nu poti sa nu fii emotionat si mandru, atunci cand te gandesti ce au infaptuit inaintasii, in conditii mult mai vitrege, nu poti sa nu admiri intelepciunea lor si spiritul lor de sacrificiu.Insa mandria de a fi roman nu trebuie sa se manifeste doar cu prilejul zilei nationale. Ea trebuie sa fie intrinseca trairii intime a fiecaruia si sa se exprime mai ales prin intelegerea datoriei fiecaruia de a sluji tara, de a sluji imaginea ei in lume, prin tot ceea ce face fiecare, de la cei investiti cu raspunderi in stat pana la fiecare cetatean in parte. Asa cum ne provoaca amaraciune cei care prin comportamentul si faptele lor aduc prejudicii imaginii tarii si fiecaruia dintre noi, cu totii ne mandrim cand un sportiv fruntas face ca drapelul tarii sa fluture la mari competitii internationale, cand elevii nostri olimpici inregistreaza performante internationale care fac cinste scolii romanesti, cand interpreti valorosi fac sa fie pretuita peste hotare arta noastra muzicala, cand cercetatori in diferite domenii ale stiintei si oameni cu spirit inventiv in domenii ale tehnicii si ale tehnologiei fac sa fie pretuit spiritul creator romanesc, cand reprezentantii nostri la reuniuni internationale fac sa fie cunoscute si respectate opiniile noastre, cand oameni simpli, anonimi, prin harnicia si spiritul lor gospodaresc protejeaza si pun in valoare bogatiile si patrimoniul tarii, cand concetateni de-ai nostri dau dovada de spirit activ, angajat, cetatenesc, de solidaritate umana si, cand e cazul, de spirit de sacrificiu pentru a-si ajuta semenii si a-i salva pe cei aflati in pericol etc. etc. Asemenea fapte, toate, sunt prilejuri de satisfactie si de incredere ca, in ciuda greutatilor prin care trece tara, exista sanse si oameni de isprava care sa asigure un viitor mai bun societatii romanesti. Cultivarea acestei increderi si incurajarea unor astfel de oameni reprezinta, in sine, un act de patriotism.