Astazi e ziua ta: Ion Iliescu. "Oricat de rau ni se pare prezentul, Romania este o tara mult mai buna decat spun unii ca este"

Fostul presedinte al Romaniei si presedintele onorific al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, implineste astazi 84 de ani. Jurnalul National ii ureaza "La multi ani!"
Crede ca omul are o datorie fata de sine si fata de semeni
"Oricat de rau ni se pare prezentul, Romania este o tara mult mai buna decat spun unii ca este"
"Nu mi-am propus sa ma gandesc astazi la aniversarea de anul viitor. Varstele rotunde au o anumita semnificatie doar daca, in afara lor, omul nu are niciun bilant de facut. Or, eu, imi place sau nu, am. Sunt inca un om activ, chiar si dincolo de responsabilitatile inerente ale unui om politic care a ocupat cea mai inalta demnitate in stat. Poate ca nu este cea mai prudenta abordare a vietii de zi cu zi. Insa nu am fost niciodata omul care sa isi conserve fortele, in interesul propriu si in dispretul nevoilor societatii. Chiar daca nu mai joc un rol executiv, am inca o raspundere fata de oamenii care, in Partidul Social Democrat si in afara lui, imi pun in fata problemele lor si asteapta de la mine un raspuns. Ma simt dator sa li-l dau, pentru ca si eu am avut sansa de a primi la timp sfaturi si numeroase dovezi de solidaritate.
O zi frumoasa, o carte buna, un prieten de incredere sunt tot atatea motive pentru a te bucura de viata, chiar daca zilele nu mai sunt la fel de netede ca la tinerete. In fond, e un pret pentru toate, iar pentru intelepciune si ratiune banuiesc ca acest pret e ceva mai mare. De aceea si vin, ratiunea si intelepciunea, la varste mai inaintate.
Dincolo de o anumita varsta, fiecare zi are un gust aparte. Insa daca esti un om bine structurat din punct de vedere moral, gasesti motivatii la fel de puternice si la varste inaintate. Din acest punct de vedere, marturisesc ca nu m-am schimbat foarte mult din tinerete incoace: nu am nevoie de stimuli externi pentru a ma simti motivat, zi de zi. Cred ca omul are o datorie fata de sine si fata de semeni.
De altfel, daca ma nemultumeste ceva in lumea de azi, este faptul ca societatea noastra nu pare capabila sa gandeasca valorile individuale altfel decat in opozitie cu cele colective. Niciodata in conjunctie cu acestea. Asta si face diferenta dintre anii ’90 si cei de acum: atunci aveam putine sanse si multa disponibilitate, azi avem sanse reale, dar gasim mai greu resursele de a ne dedica binelui comun. Ambitiile personale, oricat de hazardate, distrug proiecte comune care ar putea aduce beneficii tuturor. Nu as acuza numai lipsa de caracter a unor persoane, ci si o culpabila sustinere, la nivel public, a valorilor individuale, impotriva celor colective. Cei mai mari profitori ai statului sunt si cei mai mari adversari ai statului social, ceea ce e cinic: nu numai ca ne imbogatim nemeritat din averea comuna, dar ii si impiedicam pe altii sa beneficieze de aceasta avere.
In anul in care aniversam 25 de ani de la Revolutia Romana, ar fi neadevarat sa pretind ca nu ma preocupa acest dezechilibru intre drepturi - care se doresc a fi tot mai mari - si obligatii - tot mai mici. Oameni care isi datoreaza pozitia unor conjuncturi uita, brusc, cat datoreaza acestor conjuncturi si, crezandu-se mici demiurgi ai societatii, uita ca totul are un pret.
Intotdeauna am fost o natura pozitiva si activa, un om care a crezut ca aceasta natiune are resurse formidabile de a-si reveni din cele mai grele situatii. Oricat de rau ni se pare prezentul, Romania este o tara mult mai buna decat spun unii ca este si nu depinde decat de noi ca ea sa se apropie de ceea ce ne dorim. Binele individual nu depinde numai de binele comun, dar nici nu poate sa existe fara acesta."

Sursa: Jurnalul National