Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, publica pe blog un text intitulat "Precizari", in legatura cu candidatura lui Adrian Nastase la sefia PSD. Ion Iliescu si-a nuantat declaratia privind candidatura lui Adrian Nastase la presedintia partidului, spunand ca el a vorbit despre necesitatea unei analize serioase in interiorul PSD si ca a raspuns unei intrebari referitoare la fostul premier. Puteti citi in continuare precizarile lui Ion Iliescu.
'In aceasta seara, intamplator , deschizand "un anumit canal TV" am fost surprins de titrarea (majuscule, pe fond rosu) "Iliescu loveste din nou", prin aceasta vehiculandu-se ideea ca "Ion Iliescu este gata sa mearga pe mana lui Adrian Nastase in cursa pentru presedintia PSD" (afirmatia apartine realizatorilor).
Fata de aceasta situatie, am simtit nevoia unei interventii in direct. Apreciez deontologia jurnalistilor care au transmis corect, de aceasta data, interventia mea.
Pentru cei interesati, public in continuare textul interventiei referitoare la afirmatia jurnalistului TV: "Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat joi ca Adrian Nastase are toate calitatile pentru a candida la sefia partidului, dar ca dezavueaza ca dezbaterea din partid sa se poarte doar in jurul persoanelor care sa conduca PSD."
"Intr-o interventie telefonica, Iliescu a dorit sa explice ca nu si-a exprimat sprijinul, prin aceasta declaratie, ca Adrian Nastase sa devina sef al PSD :
"Am intervenit tocmai pentru ca nu imi place stilul dvs. bombastic de a prezenta lucrurile la modul :"Iliescu loveste din nou" :
Am fost azi la o lansare de carte la Fundatia Titulescu si in final au venit un numar de gazetari care mi-au cerut cateva pareri in legatura cu discutia din PSD. Eu mi-am exprimat dezavuarea in legatura cu limitarea intregii dezbateri, astazi, pe probleme de persoane. Le-am spus ca noi trebuie sa abordam cu seriozitate acum dezbaterea din partid si pregatirea Congresului.
Trebuie sa ne concentram in primul rand pe problemele de fond si analize in legatura cu intreaga evolutie a partidului, sa elaboram materiale serioase programatice ale partidului, sa actualizam si statutul partidului si sa il transformam intr-un instrument de intarire a vietii politice de partid si in ultima instanta va fi problema echipei conducatoare capabila sa promoveze o asemenea politica. Eu promovez in ansamblu echipa viitoare si structura ei formata din oameni si cu experienta si cu charisma si cu pregatire.
In acest context am fost intrebat: "Dar Nastase poate fi un candidat?". Raspunsul meu a fost: "Bineinteles ca poate fi. Are toate calitatile pentru asta. Dar vom discuta totul in contextul acestor dezbateri privind viitoarea echipa, pe baza materialelor programatice".
Tin sa precizez ca ruperea din context a unor declaratii nu slujeste deloc intelegerii firesti a lucrurilor si nici interesului populatiei aflata actualmente intr-o stare de totala incertitudine.'