Ion Iliescu considera ca in fata PD-L care a devenit un partid paramilitarizat, in fata atacurilor la adresa Parlamentului, e nevoie de adunarea fortelor, crearea unei platforme nu numai pentru partid, ci si pentru tara. Ce s-a intamplat cu PSD din 2005 incoace? - se intreaba fostul presedinte.
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca este nevoie de o analiza a evolutiei PSD dupa 2005, moment dupa care formatiunea a pierdut statutul de partid de guvernamant, precizand insa ca numai viitorul congres va decide asupra performantei actualei echipe.
"E nevoie de o analiza a ceea ce s-a intamplat in PSD din 2005 incoace, din momentul in care a pierdut pozitia de partid de guvernamant si a intrat in opozitie, si apreciate ca atare punctele slabe si erorile savarsite pe parcursul acestei evolutii", a declarat Ion Iliescu, care a admis ca punctul de plecare al analizei - anul 2005 - coincide cu debutul preluarii sefiei PSD de catre Mircea Geoana.
Intrebat daca analiza noii strategii a PSD incepe cu analiza performantei actualei echipe, Iliescu a raspuns: "E firesc. Si acest lucru se va intampla la congres, e misiunea oricarui congres, e forumul suprem care analizeaza performantele conducerii".
Ion Iliescu mai spune ca pana la Consiliul National structura executiva trebuie sa elaboreze "un proiect de teze" in vederea elaborarii unei platforme politice si ideologice a partidului, care sa indice directiile de actiune ale PSD, dar si ale tarii, care sa fie asumate apoi de congres."Eu cred ca e un lucru bun ca au inceput sa apara lansari de teme pentru o dezbatere de fond.
Am vazut postarea pe blogul d-lui Nastase, pe blogul meu, numerosi interlocutori abordeaza situatia confuza economica, sociala. Toate aceste chestiuni formeaza obiectul unei discutii necesare si pentru PSD, acesta va fi sensul pregatirii unui viitor congres, pregatire care sa fie facuta cu seriozitate, nu la repezeala, cu superficialitate. Cred ca se vor impune niste teze care sa anime o discutie despre situatia care s-a creat dupa alegerile prezidentiale si care sunt constrangerile si problemele care sunt in fata partidului", a adaugat Iliescu pentru NewsIn.
Social-democratii trebuie sa dea raspunsuri si solutii la probleme precum: situatia muncitorimii, structura social-economica, structura fortei de munca, migratia, problemele statului, sau dificultatile cu care se confrunta stanga in toata Europa, a mai declarat liderul onorific al PSD. "Toate acestea trebuie sa formeze obiectul unei analize serioase din partea singurului partid de stanga, care trebuie sa-si asume clar pozitia de partid social-democrat modern", a mai spus Iliescu.
Ion Iliescu a mai spus ca PSD a trecut printr-un moment asemanator in 1996, cand a pierdut alegerile, iar partidul s-a scindat dupa formarea ApR. Iliescu a avertizat ca acum exista acelasi pericol, reprezentat de Gabriel Oprea si grupul sau din Parlament. "Acum se incearca ceva similar, scindarea PSD prin formarea unui partid care sa se declare de stanga. In fata PD-L care a devenit un partid paramilitarizat, in fata atacurilor la adresa Parlamentului, e nevoie de adunarea fortelor, crearea unei platforme nu numai pentru partid, ci si pentru tara", a declarat fostul sef de stat.