Propunerile presedintelui Traian Basescu de a modifica Constitutia prin revenirea la un mandat de patru ani pentru seful statului si prin introducerea prevederii ca Parlamentul sa fie dizolvat daca voteaza suspendarea acestuia si populatia decide altceva la referendum au starnit reactii negative din partea reprezentantilor Opozitiei, potrivit ziare.com.
Fostul sef al statului, Ion Iliescu, e de parere ca Traian Basescu arata, prin propunerea ca Parlamentul sa fie dizolvat daca voteaza suspendarea acestuia si populatia decide altceva la referendum, ca se teme de o noua suspendare si incearca sa ameninte viitorul Parlament, care va fi defavorabil.
Intrebat daca Basescu se pregateste pentru o infrangere, presedintele de onoare al PSD a spus: "Sper ca asa va fi, starea de spirit a populatiei cam asa ar fi (...) Dansul face abstractie de un fapt - nu mai suntem in 2007, cand inca se bucura de o anumita sustinere a populatiei. Acum s-au inversat lucrurile - are o majoritate relativ docila in Parlament. In schimb, populatia e satula de domnul Basescu si de maniera in care el se comporta in raport cu institutiile statului".
In schimb, Iliescu a declarat ca sustine revenirea la un mandat de patru ani pentru presedinte.
La randul sau, senatorul PNL Teodor Melescanu crede ca discutia pe modificarea Constitutiei este una artificiala si ca pe oamenii de rand nu-i intereseaza schimbarile legii fundamentale, ci felul in care traiesc.
"Nu intereseaza pe nimeni la nivelul populatiei. Pe oameni ii intereseaza salariile, starea lor de mizerie", a declarat Melescanu.
Al lider din Opozitie, presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla de la PSD, a declarat ca Traian Basescu vrea sa se razbune pe Parlament pentru suspendarea din 2007.
In schimb, Grebla s-a pronuntat pentru un mandat de 5 ani pentru presedinte.