La sarbatorirea a 81 de ani, Ion Iliescu si-a impartasit joi gandurile cu care a intrat in cel de-a noualea deceniu de viata, vorbindu-le celor prezenti la aniversarea sa despre secretul vietii echilibrate, despre afectiunea fata de sotia sa, Nina, si despre regrete.
Ion Iliescu a fost intrebat despre remarca sa referitoare la "un nou inceput" in viata sa de pana acum. "Am glumit - am un an din cel de-al noualea deceniu, este un inceput de deceniu care sper sa aduca ceva care sa multumeasca lumea, deceniul ce vine sa amelioreze viata oamenilor".
Fostul sef de stat s-a referit si la conditia sa fizica la 81 de ani - "Ma simt bine deocamdata, sper sa-mi mentin tonusul in acest deceniu in care am intrat (...) Este confirmarea si aplicarea acestui secret al unei vieti echilibrate, in ciuda tensiunilor prin care am trecut, am avut o viata tensionata, dar daca stii sa-ti echilibrezi resursele de care dispui, cred ca poti sa treci prin viata inclusiv in perioadele dificile".
"Am o viata echilibrata, caut sa-mi respect somnul, de-a lungul vietii am avut foarte multe nopti albe, si asta se resimte, acum, la aceasta varsta, e nevoie sa-ti respecti somnul. Apoi regimul alimentar, si aici sotia este factorul deciziv, ea e foarte stricta si disciplinata, ea e in familia noastra spiritul german, eu sunt mai meridional ca mentalitate, caracter, dar ea e foarte riguroasa, foarte stricta, disciplinata, ordonata, si spiritul critic foarte activ", s-a mai destanuit Iliescu.
Totusi, social-democratul n-a vrut sa dezvaluie cadoul primit de la sotia sa, Nina: "E secretul nostru intern. Important e ca suntem impreuna si ca afectiunea care ne-a calauzit de 60 de ani e la fel de prospata, noi apartinem unei generatii care a avut o anumita stabilitate si parintii, si bunicii, si cei din generatia noastra au avut de regula o anumita statornicie in relatiile acestea de cuplu".
Nici regretele nu l-au ocolit, a sustinut Iliescu, dar a descoperit secretul pentru a le contracara: "Totdeauna, dar daca am sta sa le insiram (regretele - n.r.)... omul are o mare calitate, uitarea. Uita ce nu-i convine si ramane in amintire cu ceea ce l-a hranit de-a lungul vietii. Asta e calitatea umana esentiala, apropo de secretul vietii: sa stii sa uiti ceea ce trebuie, sa lasi uitarii si sa retii din viata ceea ce te-a mentinut".
Fostul sef de stat si-a amintit si despre copilarie si despre cartea pe care o va scrie: "Cartea incepe cu inceputul vietii, cu copilaria, cu bunicii. Am avut o copilarie fara parinti, fara mama, fara tata, la bunicii dupa tata. La 15 ani am ramas orfan de tata, am ramas singurul barbat in familie, am fost patru frati, eu cel mai in varsta, sunt singurul care a ramas in viata. Ceilalti trei, unul a murit inainte de 89, ceilalti doi in anii urmatori. Nu a fost o viata numai cu placeri, din contra".