AGERPRES informeaza: Ion Iliescu spune ca propunerea sefului statului privind finantarea campaniilor "e de luat in seama"
Presedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, afirma ca este "de luat in seama" propunerea sefului statului cu privire la finantarea campaniilor electorale, dar precizeaza ca trebuie vazut daca bugetul tarii poate suporta o asemenea "povara".
"Ideea, in sine, este de luat in seama, dar trebuie vazut ce inseamna ca povara pentru bugetul statului, daca poate suporta asa ceva. Daca legea nu limiteaza numarul de candidati, ca pot fi si independenti, si vine un independent si ia sumele de la buget si nu scoate nimic din asta... Deci, trebuie gandit", a declarat, miercuri, Ion Iliescu.
Intrebat daca o asemenea propunere poate fi pusa in practica, tinand cont ca si in 1990 campaniile au fost suportate tot din bugetul statului, presedintele de onoare al PSD a spus ca "atunci erau alte conditii, pentru ca partidele nu erau constituite". "Acum este alta faza. Acum este un numar mic de partide, dar, in acelasi timp, pot sa apara... Deci, este o chestiune care trebuie gandita, calculata", a afirmat Ion Iliescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca trebuie intrerupta mita electorala prin introducerea unui standard de cost pe fiecare candidat in alegeri, care sa primeasca bani de la bugetul de stat sau de la bugetul local. "Trebuie sa avem forta sa intrerupem mita electorala si sa curatam alegerile. Nu se poate face decat intr-un singur fel: asumandu-ne standarde de cost pe fiecare candidat si dandu-i banii din bugetul de stat sau din bugetul local. Este singura solutie sa terminam cu clientela din afara clasei politice si va asigur ca este infinit mai ieftin asa decat ceea ce se intampla acum", a sustinut seful statului. Basescu a explicat ca, in situatia in care candidatul va avea bani de la bugetul de stat, atunci el va trebui sa justifice prin facturi banii cheltuiti.