AGERPRES informeaza: Ion Iliescu nu crede ca paritatea pe liste ar fi normala in alianta PSD - PNL
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera ca ideea de paritate pe listele electorale ale viitoarei aliante dintre social-democrati si Alianta de Centru Dreapta PNL-PC ar fi o gandire mecanica, care nu ar corespunde realitatii din teritoriu.
"Ce e aia paritate? Asta ar fi gandire mecanica, care nu raspunde unor realitati date. Asta e problema delicata acum: cum anume se vor combina aceste lucruri ca sa fie intr-adevar eficient si pentru unii si pentru altii si pentru gruparea unificata. Daca se merge dupa chestii aritmetice, riscam sa pierdem", a afirmat Ion Iliescu miercuri seara, la sediul central al PSD.
In privinta criteriilor de alegere a candidatilor aliantei PSD-ACD, Iliescu a opinat, dand exemplu consiliile judetene, ca in zonele unde exista in acest moment consilieri judeteni PSD sau PNL, acestia trebuie sustinuti de catre toate formatiunile aliantei, iar in celelalte judete trebuie facute "niste consultari sau sondaje" pentru stabilirea candidatului potrivit. "Adica, mergi intr-un judet, se stabileste pentru consiliul judetean - trebuie vazut care este omul care are cele mai mari sanse si cu el trebuie mers. In primul rand, cei care sunt pe posturile respective au cele mai mari sanse, sunt cei 16 (consilieri judeteni - n.r.) ai PSD, cei 5 ai PNL si probabil ca acestia vor avea cele mai mari sanse. Trebuie mers cu ei drept candidati sustinuti de toate formatiunile angajate. Pentru restul de 21 de judete sunt de facut niste consultari, niste sondaje si de vazut care ar fi candidatul cel mai potrivit, indiferent din ce partid vine", a afirmat Iliescu.
Intrebat daca nu exista in PSD, ca la PNL, "voci" care se declara impotriva aliantei cu ACD, Iliescu a precizat ca "s-ar putea si aici sa fie oameni care vor avea retineri din acest punct de vedere". "Toata lumea intelege nevoia acestei aliante, pentru ceea ce asteapta lumea din partea opozitiei, dar cum anume se vor concretiza lucrurile, incep tot felul de probleme. (...) De aceea, lucrurile trebuie clar limpezite si intr-un partid si in altul, ca aceasta opozitie unita sa aduca un ce in plus in ce priveste eficienta activitatii politice din aceasta perioada si viitoarele confruntari electorale", a precizat liderul de onoare al PSD.
Iliescu a mai spus ca obiectivul politic major al aliantei PSD-ACD il reprezinta "izolarea PDL pe scena politica", chiar si in cazul in care formatiunea democrat-liberala va avea o alta conducere decat cea actuala. "Nu cred ca poate fi vorba acum de dialog cu PDL, (...) oricine ar veni la conducere, pentru ca sunt interese divergente din acest punct de vedere", a punctat liderul de onoare al PSD.