DeCeNews - Iliescu: E de neinteles aceasta orbire. La ce se refera

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, in contextul vizitei premierului chinez Li Keqiang la Bucuresti cu ocazia celui de-al treilea Forum economic China-Europa Centrala si de Est, considera ca presa din tara este "obsedata" de dezvoltarea relatiilor cu China, fiind de neinteles cum unii "privesc cu suspiciune" acest subiect. "E obtuzitate in gandire", a apreciat fostul presedinte.
"Sunteti obsedat! Nimeni nu-si pune in acest fel problemele. SUA promoveaza de ani de zile relatii deschise cu China, tot Occidentul la fel si voi va faceti probleme. E obtuzitate in gandire", a spus Iliescu intrebat de Ziare.com ce parere are despre dezvoltarea relatiilor cu China.
In continuare, Ion Iliescu a aratat de ce trebuie promovate dezvoltarea relatiilor cu statul asiatic: "E a doua putere mondiala, are economia in expansiune, cum sa nu promovezi relatii cu ea. Promovam relatii cu China si inainte, cand era inca o tara saraca si era bine, ca e cea mai populata tara a lumii. E de neinteles aceasta orbire a unora, care privesc cu suspiciune", a mai spus fostul sef de stat, care a amintit ca premierul Li Keqiang nu este singurul lider chinez care a vizitat Romania.
"Ia uitati-va in 2004, nu a fost presedintele Chinei, Hu Jintao, in vizita in Romania? N-a fost Li Peng, premierul chinez, fostul meu coleg de facultate in vizita in Romania? Eu n-am facut vizite in China in perioada de pana in ’96 si dupa 2000? China de astazi nu mai e China de acum 20 de ani, a devenit o mare putere economica si acum toti se straduiesc sa stabileasca relatii cu China, sa foloseasca potentialul de care dispune China. E firesc, e normal, e la mintea cocosului", a precizat Ion Iliescu.