Blogul lui Ion Iliescu: RECENSAMANTUL - BOICOTUL SI CURTEA CONSTITUTIONALA

Dezbaterea publica este dominata, in ultimul timp, de rezultatele Referendumului privind suspendarea presedintelui Basescu si de agitatia din jurul validarii sau nu a acestuia de catre Curtea Constitutionala.
Chestiunea a fost complicata de introducerea pragului minim al prezentei la vot, minimum 50% +1 din alegatorii cu drept de vot inscrisi in listele permanente, aflati pe teritoriul Romaniei. In ce priveste cetatenii romani aflati in afara tarii, ei nu sunt privati de dreptul de vot, dar ei nu pot vota decat pe teritoriul romanesc - adica la sectiile de vot organizate in sediile ambasadelor sau ale consulatelor Romaniei (pe liste suplimentare), in mod firesc, numarul acestora fiind, desigur, limitat.
De ce a devenit complicat acest lucru ?
In special, datorita fluiditatii populatiei stabile, ca urmare a doua procese :
- in primul rand , datorita schimbarii tendintelor evolutiei demografice a tarii, dupa 1989. Astfel, inainte, inclusiv dupa masura adoptata de Ceausescu de interzicere a avorturilor, s-a inregistrat o tendinta de crestere naturala a populatiei - numarul nasterilor depasindu-l pe cel al deceselor. Astfel , la recensamantul din 1992 se inregistra o populatie de 22.810.035 de cetateni, fata de cel anterior , din 1977, care inregistrase 21.559.910 ( deci , in decurs de 15 ani - o crestere a populatiei de 1.250.000 suflete ). In schimb, la recensamantul din ianuarie 2002 se inregistra o populatie de 21.680.974 locuitori (deci, o scadere, in decurs de 10 ani de aprox 1.130.000 suflete).
- in al doilea rand, dupa intrarea Romaniei in UE si primirea de catre cetatenii Romaniei a dreptului de libera deplasare in tarile membre UE, s-a petrecut un amplu proces de exod al romanilor in diferite tari, in special in cautare de locuri de munca, unii mutandu-se definitiv si renuntand la cetatenia romana, altii - cu statut provizoriu, pastrandu-si cetatenia romana , deci si dreptul de a vota. Cert e ca numarul acestora depaseste 2 milioane.
Acest lucru s-a reflectat si la recensamantul din 2011, care insa nu a fost finalizat pentru ca a fost complicat, prin introducerea in obiectul sau a recensamantului locuintelor, proprietatilor funciare, situatia animalelor din gospodarii etc.
Insa, directorul Institutului National de Statistica a mentionat ca, in ceea ce priveste populatia - s-a inregistrat un total de cca 19 milioane locuitori - ceea ce este pe deplin realist.
Cred ca s-ar impune ca, de urgenta, guvernul sa dispuna masuri de sprijinire a Institutului National de Statistica pentru finalizarea lucrarilor recensamantului privind doar structura populatiei, lasand restul componentelor recensamantului sa se finalizeze cand va fi posibil.
Cert este ca aceasta cifra de 19 milioane de locuitori existenti in 2011 este reperul necesar pentru determinarea cifrei alegatorilor reali, existenti pe teritoriul Romaniei - prin extragerea cifrei celor care nu au implinit 18 ani - adica cca 4 milioane cetateni minori. Aceasta va duce la cifra alegatorilor care pot figura pe listele permanente - adica cca 15 milioane alegatori aflati pe teritoriul Romaniei.
Aceasta inseamna ca cei 8 milioane si jumatate de cetateni care au votat la Referendum in ziua de 29 iulie 2012 reprezinta nu 50% plus 1, ci aproape 60% din corpul electoral - in ciuda boicotului organizat de domnul Basescu si sustinatorii sai (actiune nelegala si imorala, care, de altfel, a si fost sanctionata de electorat printr-o prezenta demna de respect).
In aceste conditii, cred, Curtea Constitutionala este obligata - legal si moral - sa judece aceste fapte cu raspundere si obiectivitate si sa valideze rezultatele Referendumului din 29 iulie 2012.