Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD, sustine ca Romania se afla intr-una dintre cele mai grave situatii de pana acum si constata "o degradare a vietii politice".
"Eu cred ca este una dintre cele mai grele situatii prin care trece Romania, chiar mai dificila este situatia oamenilor fata de anii grei pe care i-am parcurs in anii ‘90. Ceea ce s-a creat in ultimul an de zile depaseste pentru multe familii din tara situatia si dificultatile din anii ‘90", a spus Iliescu la Antena3.
Presedintele de onoare al PSD crede ca orice partid ar veni la Putere in acest moment ar intampina dificultati: "Imprumutul de 20 de miliarde care va trebui platit in anii urmatori va fi o problema serioasa pentru tara. Aceasta povara pentru anii care vor fi inseamna sa se agraveze si mai mult situatia economica. Orice partid va veni acum la Putere, va avea aceleasi dificultati, fara indoiala si eu cred ca agravarea situatiei din ultimii doi ani de zile are si o contributie subiectiva a guvernantilor substantiala. eu cred ca o schimbare a guvernarii ar avea macar sansa sa creeze un cadru mai rational de abordare a problemelor".
Pesedistul a comentat si lupta dintre Putere si Opozitie: "Mi se pare o degradare a vietii politice, chiar in comparatie cu anii ‘90. Atunci circula, functiona dialogul politic. Exista respect, aveam dialoguri. Degradarea s-a produs de la lipsa de cultura politica a actualilor guvernanti, lipsa de comportament democratic. Nu au respect fata de partenerii politici. Este fisa postului presedintelui sa fie in dialog cu zara, cu fortele politice, cu Opozitia, cu sindicatele".
Liderul PSD crede ca presedintele Basescu ar trebui sa fie deschis la consultari: "Demersul de suspendare poate sa il determine pe presedinte sa priveasca cu atentie aceasta chestiune si sa renunte sa promulge Legea pensiilor si sa o lase sa revina intr-un circuit firesc, normal. Ar trebui ca presedintele Basescu sa simta nevoia unei consultari. Eu am fost intotdeauna deschis si atunci cand am predat stafeta am facut-o in modul cel mai civilizat posibil si incepusera bine primele saptamani, insa ulterior domnia sa a renuntat la orice fel de consultari cu alti presedinti si alte personalitati. Este stilul domniei sale. Nu am de gand sa dau consultatii gratuite prin corespondenta".