Pesurse.ro (AGERPRES): Iliescu, despre situatia din USL: Este la fel ca intr-o familie, ca intre sot si sotie

Fostul presedinte Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD, a comparat marti situatia din ultima perioada din USL, pe marginea desemnarii procurorilor, cu cea dintr-o familie in care apar neintelegeri intre sot si sotie.
Ion Iliescu a subliniat ca nu este bine ca USL sa se rupa, chiar daca exista in interior "frecusuri firesti" unei coalitii.
De altfel, Ion Iliescu considera ca premierul Victor Ponta si-a facut datoria in calitatea pe care o are si a demonstrat ca Executivul poate conlucra cu institutia prezidentiala atunci cand este vorba despre probleme de importanta nationala.
"Relatiile umane sunt relatii complicate si coalitiile prolifice nu sunt lucruri usoare. Dar eu cred ca nu e bine sa se rupa o alianta care si-a demonstrat eficienta si necesitatea in conditiile actuale. Iar frecusurile, neintelegerile, tensiunile care apar, e un lucru firesc, asta se intampla si intr-o familie, intre sot si sotie. Intr-un cuplu lucrurile nu merg intotdeauna foarte usor si apar tensiuni, in grupuri mai mari cu atat mai mult, intre partide, de asemenea. Deci sunt de inteles, sunt firesti, totul este intelepciunea de a stii sa treci peste asa ceva", a declarat fostul sef de stat la finalul unei dezbateri care a avut loc la Casa Artelor din Capitala.
Potrivit lui Iliescu, aceasta coalitie reprezinta "alianta muncii cu capitalul".
"Adica liberalii sunt exponentii detinatorilor de capital, social-democratia este exponentul salariatilor, celor care se afla in slujba detinatorilor de capital. Deci sunt doua partide care au in spate o istorie, o filosofie, o ideologie care tine de acest loc si de rol al fiecarui partid. Dar uneori este nevoie, si in acesti ani s-a dovedit nevoia de a conlucra aceste doua partide, care au fiecare motivatia sa, istoria sa, si a fost utila si eficienta acesta colaborare. Asa ca eu sunt convins ca se vor gasi cai pentru a depasi niste tensiuni temporare", a aratat Ion Iliescu.
Presedintele de onoare al PSD nu s-a aratat de acord cu o recenta afirmatie a liderului PNL, Crin Antonescu, potrivit careia presedintele Traian Basescu "si-ar bate joc de premierul Victor Ponta" si a adaugat ca o noua suspendare a sefului statului nu reprezinta o solutie, alegerile prezidentiale fiind cele care vor "lamuri situatia".
"A fost o suspendare a presedintelui care s-a terminat cum bine stim. Vrem sa mergem pe linia unei noi suspendari? Asta e singura cale ca sa rezolvam problemele sau gasim o cale cand este necesara convietuirea intre cele doua structuri? Este presedintele tarii o institutie, este Guvernul, Executivul o alta institutie, Parlamentul o alta institutie. Indiferent de conjunctura data, cine se afla in fiecare dintre aceste pozitii, se pot gasi cai de conlucrare. Iar altminteri, votul popular sa decida in legatura cu viitoarea configuratie a acestor structuri. Eu cred ca s-a straduit pana acum premierul sa dea o nota de normalitate unui dialog, chiar daca exista evident nu numai diferente de abordari, ci si interese diferite si jocuri diferite. Dar cred ca ceea ce s-a demonstrat in aceste zile, mai ales in ultimele zile, cand s-au manifestat niste sensibilitati, este ca se poate. In ciuda dificultatilor momentului, sa existe o conlucrare normala a acestor institutii in conjunctura data. Si alegerile prezidentiale vor solutiona anul viitor", a mai spus fostul sef de stat.