Ion Iliescu a publicat pe blog un text intitulat: ' GIULIO ANDREOTTI - Un prieten al Romaniei, un constructor al Europei ', pe care il puteti citi in continuare.

Ne-a parasit, la venerabila varsta de 94 de ani, marele om politic italian Giulio Andreotti. Fost presedinte al Partidului Democrat Crestin, prim-ministru de nu mai putin de 7 ori, de alte nenumarate ori ministru si deputat, iar in vremea din urma senator pe viata, Andreotti a marcat fundamental viata politica din Peninsula, in cea de-a doua jumatate a secolului trecut.
L-am cunoscut la inceputurile carierelor noastre, in 1947, la o intrunire a studentilor europeni. Ne desparteau convingeri ideologice, dar ne-a apropiat spiritul latin si aspiratiile democratice. L-am revazut in anii ’60, cand si noi, in Romania, si el, in Italia, incercam sa indepartam consecintele Cortinei de Fier, refacand punti de colaborare economica si chiar politica. Andreotti era atunci profund implicat in proiectul Pietei Comune, in care vedea un embrion al unei viitoare Europe Unite. S-a dovedit, la sfarsitul anilor ’80, ca avusese dreptate: nu m-a mirat, deci, ca am gasit in el un prieten al Romaniei si un partizan al extinderii Uniunii Europene. Ne-a sprijinit, direct si prin contactele sale, in incercarea noastra de a depasi sechelele comunismului si a ne apropia de Europa.
Dupa prabusirea comunismului, am avut ocazia sa-l intalnesc de mai multe ori. De fiecare data, am vorbit indelung despre viitorul continentului, despre Romania si Italia, despre Dante si receptarea lui (era mare specialist), despre politica si spiritualitate. Fiinta lui se imputina, cu trecerea anilor, dar spiritul ii ramanea la fel de viu, de mobil, de amplu.
Prin trecerea lui la cele vesnice, Europa pierde un intemeietor, iar democratia, un mare aparator. Ne ramane insa modelul sau si opera sa, la care trebuie sa meditam.