Ziare.com informeaza : Iliescu: Actualul Parlament e cel mai slab - de vina, uninominalul si banii
Fostul sef de stat, Ion Iliescu, si secretarul general al PDL, Ioan Oltean, considera ca parlamentul actual e cel mai slab din ultimii 20 de ani, iar primul parlament ales, cel dintre anii 1990 si 1992, a fost cel mai bun.

"Parlamentul actual e cel mai slab, asa e, asta constata foarte multi oameni. Atunci era un angajament politic mai clar, mai limpede, era procesul de constituire de partide, acest proces a influentat angajarea politica si civica a oamenilor, acum interesul meschin, material, e cel care domina totul", s-a aratat de parere Iliescu, intr-o declaratie pentru Ziare.com.
El considera ca vinovat pentru asta e sistemul uninominal, care-i incurajeaza pe cei cu bani si "dilueaza" politica, aratandu-se de parere ca sistemul de vot pe liste era mai corect.
"N-a fost prea bun sistemul actual, acest sistem de vot uninominal incurajeaza oamenii cu mijloace financiare, duce la slabirea factorului politic, element de baza al oricarei democratii, al partidelor, structurilor care conecteaza oamenii la niste platforme programatice ale partidelor. Ori totul se dilueaza, din acest punct de vedere, cei care au bani mai multi, care vor putea finanta aceste chestiuni vor avea castig de cauza. N-a fost cea mai fericita varianta", a mai explicat Iliescu.
El s-a aratat de parere ca votul pe liste aducea "dispute politice mult mai acute" si implicare sporita din partea parlamentarilor.
"Pe liste de partid, fara indoiala. Se angajeaza partidele, se angeajaza oamenii pe anumite programe, pe anumite angajamente de ordin civic si nu cel care are cele mai mult mijloace ca sa foloseasca slabiciunile oamenilor. La saracie, vorba aceea, omul se lasa ademenit. Oamenii compara situatiile din anii ‘90, cand era o disputa politica mult mai acuta, mai dura, dar era un angajament mult mai mare al oamenilor, cu situatia de acum, cand factorul politic e poluat masiv", a mai spus Iliescu pentru Ziare.com.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat si el, marti seara, la TVR Info, ca Parlamentul care si-a desfasurat activitatea intre anii 1990-1992 a fost cel mai bun si ca actualul e cel mai slab din ultimii 20 de ani.