Recenta aparitie a lui Dan Voiculescu la postul sau TV ar fi trecut practic neobservata daca negustorul cu ambitii napoleoniene in politica, in genul fostilor oligarhi din Rusia, pusi de Putin cu botul pe labe, n-ar fi abordat unul dintre subiectele care fac sa freamate de excitatie presa moldo-valaha: Suspendarea lui Traian Basescu.
Din motive tinind atit de simplificarea fatala, cit si de biciuirea informatiei pentru a deveni stire naravasa, ziarele si televiziunile s-au grabit sa titreze:
Dan Voiculescu vrea o noua suspendare a lui Traian Basescu!
Astfel pusa in circulatie, interventia lui Dan Voiculescu in chestiunea celei de a treia suspendari a lui Traian Basescu a fost intoarsa pe fata si pe dos in comentarii scrise sau vorbite pe intreg teritoriul national al presei romanesti.
Pe dusmanii lui Traian Basescu i-a incercat o jubilatie fulgeratoare, ca o pintecaraie fara posibilitati de rezolvare imediata.
Pe fanii lui Traian Basescu i-a strabatut un fior de groaza, iute transformat in val de ura fata de "Felix Turnatorul".
Analistul e obligat insa, prin statut, sa citeasca textul interviului acordat de Dan Voiculescu lui Mihai Gadea, tratat pe parcursul emisiunii cu familiaritatea cu care boierul se adreseaza vizitiului cind e bine mincat si bine baut.
Supusa acestei operatii, declaratia lui Dan Voiculescu in chestiunea suspendarii nu poate fi redusa la propozitia simpla - Felix vrea suspendarea lui Traian Basescu.
Reliefata ca mult mai nuantata, declaratia se dovedeste in realitate un semnal dat nu atit lui Traian Basescu, cit mai ales lui Victor Ponta.
Potrivit zicalei:
Unde dai si unde crapa!
Cea de a treia suspendare a lui Traian Basescu e una dintre temele iesirilor publice ale liderilor USL - nu ale celor din virf, ci ale lacheilor acestora. Argumentul invocat in sprijinul unei intreprinderi nebunesti pentru un om, nu insa si pentru un om politic, ar fi posibilitatea ca Traian Basescu sa nu desemneze drept premier o persoana de la USL, desi acest Colhoz politic ar cistiga scrutinul din 9 decembrie 2012.
Dan Voiculescu introduce insa in abordarea temei o nuanta spectaculoasa. Domnia sa pleaca de la premisa, data ca sigura (cind ai parale, ai si certitudini), ca Traian Basescu va desemna o persoana de la USL, dar care nu va fi Victor Ponta. Aventurindu-se pe tarimul datului cu presupusul, fara grija ca va luneca, Dan Voiculescu sustine ca acea persoana va accepta numirea, ba ca, mai mult, va reusi sa rupa din USL halcile necesare formarii unei majoritati parlamentare. Si astfel - prinde a boci- mogulul, facindu-l pe Mihai Gadea sa-si umezeasca si el privirile, vom avea de pe 9 decembrie 2012 un guvern Traian Basescu.
Acest scenariu - zice profetul de la Grivco - poate fi dat peste cap numai daca Traian Basescu e supus unei noi suspendari, care sa duca la un Referendum tinut in aceeasi zi cu scrutinul pentru parlamentare.
Acest talmes-balmes de daca si de par ca, se inalta pe temelii date ca sigure de vorbitor, desi, judecind ca viata e complexa, nimeni, cu exceptia lui Dumnezeu, nu poate fi sigur ca:
1) USL cistiga cu peste 50% din voturi.
2) Traian Basescu nu-l desemneaza chiar pe Victor Ponta.
Luind in serios cele vorbite de Dan Voiculescu, vom mai sesiza ca scenariul pleaca de la premisa ca USL e formatiune plesnind de oportunisti.
Nu e o premisa intimplatoare in cazul lui Dan Voiculescu.
In decembrie 2004, oportunistul care a tradat alianta cu PSD - pentru un ciolanas - a fost chiar Dan Voiculescu.
Presedintele PC stie, asadar, din simpla autoscrutare, de ce sunt in stare politicienii romani cind vine vorba ca Puterea sa-si ridice nitel fusta.
Din intreaga tarasenie televizata se desprinde un adevar:
Dan Voiculescu sustine ca taraboiul intern si extern al unei noi suspendari merita toate riscurile de dragul detinerii mai departe de catre Victor Ponta a functiei de premier.
Daca n-am sti cine e Dan Voiculescu, am crede ca patronul Antenei 3 moare de grija lui Victor Ponta.
In realitate, Dan Voiculescu nu de grija lui Victor Ponta moare, ci de grija libertatii sale.
O noua suspendare a lui Traian Basescu ar putea aduce pentru Dan Voiculescu, in fine, eliberarea de spaima Parchetului si a DNA.
Fata de suspendare, Victor Ponta e cel care dovedeste reticente.
Nu pentru ca l-ar iubi pe presedinte, ci pentru ca un nou scandal international i-ar fi fatal.
Lansind in eter tema suspendarii pentru ca Victor Ponta sa ramina premier, cuplul Dan Voiculescu - Crin Antonescu urmareste sa scape nu numai de Traian Basescu, dar si de Victor Ponta.