Senatorul independent de Caras-Severin, Ioan Talpes, a anuntat ieri la Resita constituirea grupului de initiativa pentru lansarea Uniunii Populare Social Crestine (UPSC), partid de orientare crestin-democrata.

In cadrul declaratiei-apel, Talpes a apreciat ca initiativa de formare a UPSC vine in conditiile in care ineficienta sistemului politic actual s-a accentuat, in stabilirea prioritatilor Romaniei, in promovarea si concretizarea solutiilor de depasire a situatiei de inapoiere si blocaj, iar deciziile politice nu sunt generate de viziuni doctrinare clare.
Potrivit lui Talpes, UPSC isi propune sa promoveze un nou model de politica, "prin asumarea responsabilitatilor si a raspunderilor", va fi de orientare populara si viziune crestin-sociala si doreste sa se incadreze in curentul european crestin-democrat.
"Comitetul de initiativa reprezentat de Ioan Talpes se pronunta impotriva tuturor formelor de clientela politica, angajandu-se sa promoveze in toate structurile administrative - educatie, sana-tate, structuri guvernamentale, agentii - numai oameni care se justifica prin proiecte si competente, pentru ca politicul trebuie doar sa controleze, nu sa gestioneze structurile statului", se arata in declaratia-apel.
Primul congres al partidului, in septembrie
Senatorul a mai spus ca, desi declaratia-apel este deja asumata de un numeros grup de personalitati, majoritatea acestora neimplicate politic pana in momentul de fata, numele acestora urmeaza sa fie facute publice abia in cursul saptamanii viitoare.
Potrivit fostului consilier prezidential din perioada lui Ion Iliescu, UPSC "nu isi propune coagularea micilor partide de orientare crestin-democrata din Romania", dar va fi deschisa oricarei forme de colaborare cu acestea.
Talpes a mai spus ca in perioada urmatoare vor fi demarate celelalte demersuri pentru constituirea partidului, al carui prim congres urmeaza sa aiba loc in cursul lui septembrie.
Ioan Talpes a fost ales senator in 2004 pe listele PSD, partid din care a demisionat dupa Congresul din 2005 la care Mircea Geoana a fost ales presedinte al formatiunii social-democrate.