Senatul ar urma sa primeasca pentru anul 2010, conform discutiilor de la Ministerul Finantelor, un buget cu 65 de milioane de lei mai mic fata de cel pe care senatorii reuniti in plen il adoptasera.
Astfel, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finantelor, pentru Senat se propune un buget pe anul 2010 de circa 94,9 milioane de lei, cu 0,84% in scadere fata de executia bugetara preliminata pe 2009, in conditiile in care plenul Senatului votase un buget de circa 159,4 milioane de lei, cu 8% mai substantial decat fondurile alocate pe anul 2009. Pe capitole bugetare, cele mai substantiale reduceri sunt la cheltuielile de personal, de la 85 de milioane, cat era prevazut in proiectul adoptat de Senat, la 68 de milioane cat este prevazut in proiectul de la Ministerul Finantelor. Si subcapitolul destinat achizitiei de masini, echipamente si mijloace de transport a fost diminuat drastic, de la 18,7 milioane de lei, la 75.000 de lei.
Pe 15 decembrie, Biroul Permanent al Senatului a aprobat bugetul institutiei pe 2010, in cuantum de 159,4 milioane de lei, fond considerat de conducerea Senatului ca fiind suma minima pentru desfasurarea activitatii normale pe 2010. "Bugetul anului 2009, urmare a celor cinci rectificari, a fost mai mic decat cel al anului 2008 cu 1 milion de euro, ceea ce a dus la dificultate in desfasurarea activitatii, constand atat in blocarea unor posturi, cat si in concedii fara plata, lucruri care nu s-au facut si la Camera Deputatilor. Cladirea nu a mai fost supusa reparatiilor capitale, avem aparatura de birotica depasita moral", a subliniat chestorul Senatului Ioan Chelaru. El a aratat ca, potrivit art. 64 din Constitutie, "resursele financiare ale celor doua Camere ale Parlamentului sunt prevazute in bugetele aprobate de acestea". Bugetul Senatului va fi stabilit prin adoptarea bugetului de stat pe anul 2010, proiect de lege care va fi supus plenului reunit al Parlamentului in ianuarie 2010.