Victor Ponta, presedintele Partidului Social Democrat, a participat intre zilele de 12 si 14 iulie la cea de a 13-a editie a Simpozionului Symi, la invitatia personala a premierului grec George Papandreou, alaturi de personalitati importante ale momentului, precum Joseph Stiglitz - economist laureat al Premiului Nobel, Baroneasa Catherine Ashton - inalt reprezentant al UE pentru politica externa, Segolene Royal - fosta candidata socialista la presedintia Frantei, Luis Ayala - secretarul general al Internationalei Socialiste, sau Toomas Hendrik Ilves, presedintele Estoniei.
Evenimentul si-a propus sa dezbata subiecte esentiale din perspectiva crizei cu care se confrunta in prezent Europa, precum gradul de integrare economica proiectat la nivelul UE, viitorul UE ca jucator global, sau provocarea reprezentata de politica energetica.
Reuniunea s-a constituit intr-o platforma de discutie pe tema viitorului constructiei comunitare a UE din perspectiva crizei economice, urmarind si definirea lectiilor principale ale crizei, din punctul de vedere al politicienilor si economistilor de stanga. S-au discutat solutii pentru iesirea din criza, cu aplicabilitate pe situatia Greciei, dar si cu relevanta pentru statele din regiune. Principala concluzie a reuniunii a fost aceea ca "masurile de austeritate vor aduce si mai multa saracie si recesiune, rolul statului in prezent trebuind sa fie acela de intarire a solidaritatii sociale si de reglator al economiei", dupa cum a afirmat presedintele PSD.
Simpozionul este o initiativa a Fundatiei Andreas Papandreou, menita sa creeze un spatiu de dezbatere pentru liderii progresisti ai stangii, alaturi de intelectuali de marca, laureati Nobel, diplomati, oameni de stiinta si personalitati academice.