Deputatii au votat pe articole, unii cu cate doua cartele, ordonanta cu privire la modificarea si completarea legii pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, respinsa la sfarsitul anului trecut de Senat. Noutatea ordonantei ar fi, potrivit Guvernului, "posibilitatea folosirii investigatorilor sub acoperire sau a celor cu identitate reala pentru obtinerea mijloacelor de proba, numai in cazul in care un functionar a savarsit o infractiune de luare de mita.
Dezbaterile generale s-au aprins in momentul in care deputatul PSD George Baesu si-a sustinut amendamentul, respins ulterior de plen, de diminuare a termenului maxim in care investigatorii pot urmari penal invinuitul pentru o perioada de cel mult 30 de zile, urmand ca prelungirea sa nu depaseasca o luna, pentru ca "asa ar fi cinstit fata de invinuit". La randul lor, deputatii PNL si PD au sustinut ca termenul maxim de urmarire de patru luni este rezonabil pentru ca Justitia sa poata strange probe.
Mai mult, liberalul Petre Ungureanu a subliniat ca este de acord cu "posibilitatea ca investigatiile facute sub acoperire sa poata constitui probe in Justitie, mai ales acum, cand toata lumea cere rezultate", daca se vrea o lupta cu adevarat impotriva coruptiei.
Ungureanu a spus ca respingerea acestui proiect de lege, la fel cum s-a intamplat ieri la Comisia juridica, "nu este o talpa pusa Justitiei, dar este si o obstructionare a ei, pentru ca atunci cand nu o lasi, intr-un fel sau altul, sa-si faca datoria, este si un aport la impiedicarea acesteia". (N.N.)