Parlamentarii, primarii, consilierii judeteni si locali, dar si magistratii si politistii vor trebui sa isi declare si sa isi descrie ghiulurile, lanturile si celelalte podoabe de aur pe care le detin. In Monitorul Oficial au fost publicate noile formulare ale declaratiilor de avere pe care demnitarii trebuie sa le completeze, iar una dintre prevederile acestora face referire si la "bunuri sub forma de metale pretioase, bijuterii, obiecte de arta si cult, colectii de arta si numismatica ". Acestea trebuie descrise sumar, ceea ce inseamna ca ar trebui sa se spuna inclusiv daca ghiulul are sau nu piatra, cite karate si altele asemenea, dar si anul dobindirii si o valoare estimata a lor. Ordonanta de urgenta a Guvernului prevede ca trebuie declarate bunurile de acest gen a caror valoare depaseste 5.000 de euro, dar nu se specifica daca este voba de valoarea totala a obiectelor din categoria citata sau de fiecare dintre acestea in parte. In schimb, formularul prevede clar ca declaratia de avere se completeaza impreuna cu familia, de unde rezulta ca ar trebui declarate inclusiv bijuteriile sotiei si ale copiilor.

Conform noului act normativ, ar trebui facute publice inclusiv cistigurile pe care demnitarii si ceilalti membri ai familiilor acestora le obtin de la Loto, pariuri sportive si alte jocuri de noroc, fara sa se spuna insa daca se iau in considerare si eventualele venituri obtinute de la poker, fie el electronic sau neelectronic. Acestea sint incluse in categoria veniturilor realizate in ultimul an fiscal, care trebuie specificate pentru fiecare membru al familiei in parte. Pe linga jocurile de noroc, demnitarul, sotul sau sotia si copiii trebuie sa mentioneze fondurile ce le-au revenit din salarii, activitati independente, investitii, pensii, activitati agricole, premii si din cedarea folosintei unor bunuri, precum inchirierea unor apartamente. In plus, ei vor trebui sa declare si cadourile, serviciile si chiar bursele si decontarile mai mari de 300 euro.

Demnitarii sint obligati sa isi faca publice depozitele bancare mai mari de 5.000 euro si sa specifice institutia ce administreaza banii, adresa acesteia, tipul valutei, anul deschiderii contului si soldul acestuia. Totodata, ei vor trebui sa declare plasamentele financiare, investitiile directe si imprumuturile acordate, daca acestea depasesc 5.000 de euro.

Noile declaratii de avere cuprind si deja traditionalele referiri la terenuri si cladiri, numai ca detinatorii lor trebuie sa specifice adresa unde acestea se afla, categoria, anul dobindirii, suprafata, valoarea de impozitare, modul de dobindire si titularul. In schimb, pentru a se preveni ascunderea unor bunuri, noua ordonanta prevede ca demnitarii trebuie sa mentioneze bunurile mobile a caror valoare trec de 1.000 euro si care au fost instrainate in ultimele 12 luni. Trebuie specificate natura bunului, data si forma instrainarii si valoarea obiectului.

Liderii politici si din administratie considera aberant noul formular adoptat de Executiv. "Am dat atitea declaratii de avere ca mi s-a acrit. Nu am atita avere cite declaratii am dat. Sint chestii aberante. Sa ma duc eu si sa caut prin familie ghiulurile si alte prostii dintr-astea? Nu asa se lupta impotriva coruptiei ", afirma Dorin Ciustea, vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ). Omologul sau, Marcela Lozneanu, este cam de aceeasi parere: "Probabil ca se doreste un control riguros, dar ca sa declaram chiar si inelele mi se pare absurd ". Aceasta mai spune ca, totusi, i se pare normal sa se declare si bunurile detinute de sot ori sotie si copii. "Este putin exagerat. Cred ca ar fi trebuit sa se gaseasca o cale de mijloc, o combinatie intre vechile formulare si cele noi ", spune subprefectul David Salgau.

Toti cei in cauza sustin insa ca finalitatea completarii acestor declaratii este practic nula. Acestia nu stiu sa se fi facut macar o verificare a unei declaratii de avere si sa fie tras cineva la raspundere pentru fals. Cu totii sustin insa ca se vor conforma actului normativ.

Demnitarii trebuie sa completeze noile declaratii de avere in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei si cum acest lucru s-a intimplat pe 9 martie inseamna ca pina pe 9 mai vor trebui sa se conformeze recentului act normativ.