Situatia din interiorul actualei Coalitii a fost de mai multe ori comparata, de-a lungul acestui an, cu cea din cadrul celei din legislatura 1996-2000, cand vioara intai era CDR. Desi compozitia arcului guvernamental Alianta D.A.-UDMR-PC pare aproape la fel de eterogena ca si cea constituita in jurul CDR, cele patru partide au reusit sa gaseasca mai repede compromisul care sa evite divortul total. Asa se face ca a rezistat un an intreg, in care a si reusit sa-si puna in practica programul de guvernare. Acordul privind principiile si modalitatile de functionare a Coalitiei, semnat la 16 februarie de presedintii celor patru partide, Calin Popescu-Tariceanu (PNL), Emil Boc (PD), Markó Béla (UDMR) si Dan Voiculescu (PUR), a fost documentul oficial pe baza caruia a functionat aceasta. N-au lipsit insa si "puncte de vedere" diferite care au aparut din timp in timp.

Inundatiile au acoperit anticipatele

Este de notorietate ca cele mai multe disensiuni au aparut in cadrul Aliantei PNL-PD, lucru greu de crezut imediat dupa alegerile generale din 2004. Primul hop pe care a trebuit sa-l treaca actuala Coalitie a fost tema alegerilor anticipate. Subiectul a fost deschis de presedintele Traian Basescu. Acesta, chiar la inceputul lui ianuarie, anunta ca sustine ideea organizarii de alegeri anticipate, pentru ca Guvernul trebuie sa scape de "o solutie imorala care se numeste PUR".
Discutiile pe aceasta tema au trenat multa vreme. Abia in iulie, premierul Calin Popescu-Tariceanu anunta ca Guvernul intentioneaza sa-si dea demisia si sa ceara partidelor din Coalitia majoritara declansarea procedurilor pentru convocarea alegerilor anticipate. Hotararea primului-ministru survenea deciziei Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionale mai multe articole din pachetul de legi privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. In aceeasi zi de 7 iulie, Delegatia Permanenta a PNL se pronunta pentru organizarea de alegeri anticipate, cu 73 de voturi pentru si unul impotriva (Ludovic Orban). Lovitura de teatru vine la 19 iulie, cand premierul anunta ca nu va demisiona din functie si declara ca un astfel de gest ar fi "o lasitate" cand Romania este grav afectata de inundatii. Dupa acest moment tensionat, tema alegerilor anticipate a mai revenit in discutie, ea a fost respinsa permanent de premierul Tariceanu, motivul fiind de asta data prioritatile care decurg din respectarea calendarului pentru integrare.

Disputa pentru Primaria Capitalei

Un alt moment de disputa in cadrul Aliantei a fost cel legat de alegerile locale pentru desemnarea noului primar general al Capitalei, pe postul ramas vacant dupa plecarea la Cotroceni a lui Traian Basescu. Candidatul PNL, Ludovic Orban, s-a grabit sa-si inceapa campania electorala inainte ca Alianta sa se puna de acord asupra candidatului comun. El chiar folosea, fara nici o aprobare din partea conducerii Aliantei, insemnele electorale ale acesteia. Graba lui Orban i-a scos din sarite pe democrati, care au cerut sanctionarea liberalului. Pana la urma, democratul Adriean Videanu a fost desemnat candidatul Aliantei pentru Primaria Capitalei si conflictul s-a stins.

Tariceanu, somat sa atace PD

La constituirea Aliantei, PNL era considerat mai bine pozitionat decat PD, motiv pentru care, potrivit protocolului, obtinea mai multe locuri in Parlament si in administratia centrala si locala. Dupa ce liderul PD, Traian Basescu, a castigat cursa pentru Cotroceni si a impus Alianta la guvernare, democratii s-au simtit mai puternici si au incercat permanent, chiar folosindu-se de cresterea din sondaje, sa impuna o alta ecuatie. Liberalii n-au dat inapoi si, la inceputul lui iulie, aripa dura din PNL - in frunte cu Crin Antonescu, Valeriu Stoica si Varujan Vosganian - i-au adresat o scrisoare deschisa premierului Tariceanu, prin care il someaza practic sa iasa la atac impotriva PD. Au urmat mai multe avertismente mai mult sau mai putin voalate ale lui Tariceanu la adresa democratilor si lucrurile s-au mai calmat o data cu ingroparea fuziunii dintre cele doua partide.