ImpactNews : Ponta: Basescu sa raspunda pe 29 si la intrebarea de ce pentru unii a fost criza, iar pentru altii nu

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca presedintele suspendat Traian Basescu trebuie sa raspunda, la referendumul din 29 iulie, si la intrebarea "De ce pentru unii a fost criza, iar pentru altii nu?", in contextul in care discuta despre banii cheltuiti pe casele de avocatura.
"S-a adoptat o noua Ordonanta de urgenta prin care se restrange masiv dreptul ministerelor si al companiilor de a apela la case de avocatura. Nu se va elimina total, pentu ca sunt procese in care e nevoie de asa ceva. Am vrut doar sa stiti pe ce s-au dus banii Guvernului si dupa cum ati constatat nu am scos pe nimeni de pe lista, nu am adaugat pe nimeni", a spus Ponta.
El a precizat ca se vor face sesizari impotriva celor care au incheiat astfel de contracte.
"Daca exista, sigur ca facem sesizari acolo unde exista situatii clare de incalcare a legii, sa putem sa demonstram", a spus Ponta.
El a adaugat ca Traian Basescu trebuie sa le raspunda romanilor si de ce pentru unii a fost criza, iar pentru altii nu.
"Am obligatia sa spunem romanilor pe ce s-au cheltuit banii lor. Traian Basescu, pe 29, trebuie sa raspunda si la aceasta intrebare: Cum se face ca pentru unii a fost criza si pentru altii nu a fost criza?", a spus Ponta.
Institutiile publice si companiile de stat au cheltuit in perioada 2009-31 mai 2012, in mandatul fostului Guvern, peste 150 milioane lei pentru servicii contractate de la casele de avocatura, cei mai mai multi bani fiind cheltuiti de Loteria Romana, Electrica, Hidroelectrica si AVAS. Concluzia releva dintr-un raport al Corpului de Control al primului-ministru, obtinut de MEDIAFAX, privind situatia contractelor de asistenta, consiliere si reprezentare juridica incheiate intre entitati publice si case de avocatura.
La inceputul lunii iunie, Guvernul a aprobat o ordonanta de urgenta prin care a interzis institutiilor publice, regiilor autonome si companiilor nationale sa mai contracteze servicii de consultanta si asistenta juridica daca dispun deja de personal propriu de specialitate.
Tot atunci, seful Corpului de control al premierului a cerut institutiilor si companiilor de stat sa raporteze contractele incheiate cu firmele de avocatura, demersul fiind argumentat de Guvern ca facand parte din actiunile de audit solicitate de premierul Victor Ponta la preluarea mandatului si avand ca scop informarea cetatenilor in legatura cu cheltuirea banului public.