Blogul lui Constantin Gheorghe: Ce vrem?

Vad ca se declanseaza un soi de "razboi sfant" impotriva USL, in general, si a lui Ponta si Antonescu, in special, pentru ca ieri nu l-au demis ei in Parlament pe basescu. Sau, daca asta nu se putea, macar sa-l fi plimbat cu presu‘ inca vreo cateva zile. Din punctul meu de vedere este cea mai proasta atitudine posibila, si nu tine cont de realitati.
Cred sincer ca atat Ponta, cat si Antonescu au fost amenintati de unii de la Bruxelles si de unii de la Washington(care joaca dincolo de politica oficiala a Uniunii si a SUA) cu taierea accesului la finantari pe piata internationala. Dupa decizia CCR nu mai exista cale de atac. Stim cu totii asta. E multa frustrare in randul nostru, al celor care am votat pentru plecarea lui basescu. Dar asta nu trebuie sa ne anuleze judecata. Reactia noastra de demnitate, adica votul masiv cu "DA!" la referendum n-a fost primita bine de cei citati mai sus, care au tot mai mare frica de cetateni si de implicarea lor in viata publica. Daca basescu putea fi inlaturat democratic de popor, cine stie, poate aveau si altii idei de acest gen. Reactia lor a fost una de frica, instinct de conservare in stare pura.
Nu cred ca aia de afara mor neaparat de grija lui Basescu. Mai degraba mor de grija lor. Democratia e frumoasa doar in poze. In realitate ea este un pericol pentru toti cei care au ocupat "inaltimile de comanda". Intrebarea este: cum putem scapa de oameni precum basescu? Greu de spus, mai ales in conditiile Romaniei. Numai cateva tari isi mai permit luxul de a avea conducatorii pe care si-i doresc si cetatenii. Restul trebuie sa accepte un control exterior asupra alegerii, explicit sau implicit. Acum, la noi, controlul a devenit explicit.
In aceste conditii singura decizie rationala a USL era acceptarea revenirii lui basescu, fara alte "floricele" de stil. Acum importanta este castigarea alegerilor parlamentare cu un procent bine peste 50%, si formarea guvernului. Dupa care, daca sunt inteligenti, cu Constitutia in mana, sa-l lase pe basescu un simplu spanac decorativ, inchis la Cotroceni, asteptand terminarea mandatului. Stiu si serviciile ca, o data si o data, basescu va pleca de la putere. Si nu trebuie sa se puna rau cu noua putere. In fond, banii lor de la guvern vin, nu de la Cotroceni.
Ce ar fi sa uitam de basescu, si sa ne concentram pe urgenta acestei toamne: castigarea alegerilor parlamentare si formarea unui guvern USL? Nu va fi simplu. PDL vorbeste deja despre o motiune de cenzura. Un guvern al PDL, care sa organizeze cum stie el alegerile, ar complica situatia.
De fapt, asta vrem? Revenirea pedeleilor, doar pentru ca avem noi ceva de impartit cu USL? USL ne-a dat ocazia de a scapa de Basescu. Lucrurile au depins de romani, nu de cativa politicieni. Sa ne asumam si noi partea noastra de vina in ramanerea lui Basescu la Cotroceni. Care, judecata la rece, nu este un esec al taberei anti-Basescu, ci o manarie cu iz legal, de care se va da socoteala, cat de curand.