Gandul informeaza: Victor Ponta, la "Interviurile Gandul": Daca Basescu nu numeste premierul USL si refuza sa respecte Constitutia, va fi suspendat. Cred ca e varianta pe care mi-o doresc
Presedintele PSD Victor Ponta a declarat astazi, la "Interviurile Gandul" ca USL are o intentie de vot de peste 50% si isi doreste intrunirea unei majoritati absolute la alegerile de la anul, fapt ce ar indreptati-o sa vina la guvernare. Daca Traian Basescu ar refuza sa numeasca, in aceste conditii, un premier al USL, singura varianta ar fi suspendarea presedintelui, urmata de un referendum de demitere. "Cred ca este varianta pe care mi-o doresc", a spus seful PSD, apreciind ca nu poate fi vorba despre o colaborare serioasa intre Traian Basescu si un guvern USL.
Liderul PSD a vorbit, totodata, despre realtiile din interiorul USL, sustinand ca este "a devenit mult mai prieten" cu Crin Antonescu si recunoscand ca relatia cu PC nu este cordiala. "Dar nu am vreo banuiala ca cei de la PC se vor alia cu Traian Basescu", a precizat el.
Cele mai importante declaratii ale liderului PSD:
- Este obligatia USL sa ramana unita pana in 2014, sa aiba un candidat comun la prezidentiale.
- Daca Traian Basescu isi respecta obligatiile nu vad o problema intr-o coabitare.
- In limita Constitutiei, as accepta ca prim-ministru ca Traian Basescu sa prezideze sedintele de guvern. Nu as accepta ca presedintele sa anunte de la Cotroceni masuri care tin de guvern.
- USL daca va avea majoritate absoluta va fi o simpla formalitate, Basescu o sa numeasca premierul. In ziua in care va refuza sa respecte Constitutia va fi suspendat. Cred ca e varianta pe care mi-o doresc. Nu cred ca putem colabora serios un guvern USL cu Traian Basescu.
- O prerogativa foarte simpla si foarte clara, de a lua act de formarea unei majoritati constituite in parlament si a numi reprezentantul acelei majoritati.. Eu n-am auzit niciodata Regina ASngliei ca desi a castigat Partidul Laburist nu e un prim-ministru de la laburisti.

Despre relatia cu PC si PNL

- PC nu mai sunt aliati. PC face parte din ACD si e datoria lor sa-si aleaga acei candidati in care au incedere. Nu am o relatie cordiala cu PC , dar nu am vreo banuiala ca cei de la PC se vor alia cu Traian Basescu.
-Daca aceasta relatie intre cei doi lideri - Ponta si Antonescu- ramane, aceasta alianta va castiga. In ultimul an am devenit si mult mai prieten, si mult mai partener. Da, am incredere in Crin Antonescu. Exista o relatie umana, dincolo de cea politica.
- Separat, Traian Basescu si sistemul pe care il controleaza ne-ar invinge mult mai usor. 2012-2016 vor fi niste ani ingrozitori, chiar cu USL la guvernare.
- Vor fi foarte multe pobleme. Reevaluarea modului in care a functiona USL se va face dupa 2014. Eu nu candidez in 2014 la prezidentiale
Despre relatia cu UDMR

-Dupa alegeri nu se pune problema sa vina UDMR la guvernare. Sunt convins ca o minoritate de un milion de oameni trebuie reprezentata in parlament. Cred ca drepturile castigate de maghiari trebuie respectate. Dar la guvernare nu, la guvernare o sa fie USL.

Despre relatia cu Marian Vanghelie

- Noi n-am fost niciodata nici prieteni, nici apropiati. De cand am devenit presedinte PSD am pus de o parte antipatiile personale.
- Acum am avut o sansa de a face un parteneriat cu Sorin Oprescu.
- Vrem sa avem majoritate in Consiliul general. Cred ca ne-am saturat cu toti de Basescu pe care nu-l lasa Consiliul. Tot obiectiv fundamental este capacitatea noastra de a casiga 3 din 6 sectoare.La 1, 4, 5 sunt stabiliti candidatii, Chiliman, Piedone si Vanghelie.
- Capitala tarii nu poti sa o lasi pentru trei doamne de la sectorul trei suparate ca nu m-am inteles eu cu Vanghelie.
- Ma deranjeaza ca Vanghelie s-a consultat cu Cozmin Gusa. Cum nu-mi place nici Dan Andonic. Nu-mi plac mercenarii. Nu-mi plac astia care se vand la unii, la altii. Nu-mi plac tradatorii si n-o sa lucrez niciodata cu ei. Oameni care ma vand a doua zi, asa ceva nu-mi place.
Despre Mircea Geoana
- Deocamdata are o agenda personala, nu stiu ce face. Faptul ca sta pe margine si da sfaturi...E o decizie care ii apartie. Noi ne intrebam in numele cui vorbeste Mircea Geoana. Am avut o discutie si mi-a zis ca va fi alaturi de noi.
- Avem niste datorii din campanie. In acest moment avem ordine de executare silita in suma de 2 milioane de lei, din campania din 2009. Nu am reusit sa aflam daca acele lucruri s-au efectuat.
- Eu nu sunt de acord sa platim pentru ceva ce nu stim ca s-a efectuat.
Despre drepturile restante ale bugetarilor si FMI

- Nu garantez ca vor primi restantele in 2013. Eu garantez ca orice om care castiga un proces voi respecta hotararea judecatoreasca. garantez ca ce am inceput sa discutam in opozitie vom continua si la guvernare. facem un mod de esalonare a datoriilor, dar de inteles cu cei care am discutat. Ne asezam la masa si intr-un mod realist stabilim cand putem plati.
- Daca vorbim de datoria noastra la FMI, trebie sa discutam o reesalonare. Marea problema nu va fi FMI, ci ce se intampla in aceste ziele pe tacute. Ministerul finantelor se imprumuta. Toate aceste datorii pe termen scurt sunt la niste banci private care o sa vina sa ceara banii inapoi. Aceasta e uriasa problema. Cum vom plati datoriie iresponsabile facute acum de guvern,
- Trebuie o reducere a constributiilor la asigurari sociale, sa reduci nenumaratele controale , toti sefii de structiuri iau bani pentru partid, sa oferi o stabilitate fiscala. TVA trebuie redus la 19%. daca ajungem la guvernare ne-am propus sa scaderm TVA minimum un procent pe an pana la 19%.
- Nu cred ca trebuie sa mai punem sefi de deconcentrate politici. In afara de ministrii si secretarii de stat eu nu voi face nicio numire politica.
- Cred ca puterea actuala s-a spalat pe maini de acea ordonanta 50. Eu am o anumita comceptie: nu doar bancile care au facut profituri mari in vremea in care economia mergea acum nu platesc. Omul trebuie sa aiba o garantie ca nu mai este tot timpul la dispozitia bancilor.

Despre accidentulul lui Huidu
- Nu vreau sa cad in capcana, cred ca e un eveniment tragic penrtu cele 3 vieti pierdute si pentru Huidu. In acelasi timp as vrea sa ne uitam, accidente sunt multe si cred ca problemele tin de infrastructura. Cat timp DN1 ramane o serpuire intre localitati, cat timp principalea cale de acces, valea Oltului ramane o cale a mortilor o sa avem astfel de probleme. Marea problema este ca nu respectam legile.
- Nu cred ca trebuie politizata aceasta tragedie.
- Cred ca mult mai grav, ca fenomen, este ce s-a intamplat la Giurgiu. Avem niste fenomene extrem de periculoase, interlopi nu sunt numai la Giurgiu, oameni politici care depind de interlopi nu sunt numai la Giurgiu.

Despre participarea la raliuri
- A fost modul meu de a-mi incarca bateriile. Uneori eu scriam traseul pe hartie, uneori era scris de al copilot si verificam inainte.
- Sper ca nu facem si cu Steaua cum facem cu primarii. Steau reprezinta mai mult decat o afacere politica intredomnii Becali si Oprea. Steaua trebuie sa joace pe Ghencea. Cred ca daca comunismul a avut ceva bun in Romania a avut modul de a trata scoala si sportul.
Despre CNSAS
- Eu sunt convins ca domnul Basescu a fost securist. Cred ca toate dosarele trebuie puse pe masa. Nu cred intr-o sanctiune juridica.
- Lipsa de simpatie dintre mine si domnul Voiculescu nu este pentru ce a facut inainte de 1989, ci pentru ce a facut in 2004.
- Nu cred ca Mona Musca trebuia sa iasa din politica pentru ca a colaborat cu Securitatea.
- Nu-i judec pe oameni inainte de 1989, eram prea tanar. Trebuie judecati pentru ce au facut dupa 1989.
- Diferenta intre un colaborator al uni regim pe care nu puteai sa-l invingi si sluga unui regim pe care poti sa-l combati este fundamentala.