(continuare)

Rep: Ati fost contactat dvs sau Crin Antonescu de Traian Basescu sau trimisi ai sau, zilele acestea?
V.P: Nu! Singurul care ne-a contactat pe amandoi a fost domnul premier Boc, nu e niciun secret, de altfel ne-am si intalnit.
Rep: Alina Mungiu Pippidi a spus ca peste 60 de ONG-uri colaboreaza pentru stabilirea unui cod, a unui contract pe care sa-l propuna tuturor partidelor, in care sa fie trecute masuri punctuale pe care politicienii se angajeaza sa le respecte, ca de exemplu sa nu se mai modifice legislatia electorala fara existenta unui consens. Oamenii din strada par si ei sa aiba nevoie de garantii ca politicienii isi vor respecta promisiunile. Care ar fi garantiile oferite de USL?
VP: Faptul ca noi de la inceput am fost de acord sa participam la toate eforturile organizatiilor neguvernamentale si ale societatii civile, in primul rand de a re-exista. Pentru ca societatea civila asa cum era ea a fost cumparata cu bani si cu functii de catre Traian Basescu. Cazul Macovei, care a primit o sinecura de mii de euro la Bruxelles pentru faptul ca a injurat mereu opozitia si a parat Romania in mod mincinos la Bruxelles e poate cel mai cunoscut, dar poate sunt si altele. Aici se pune problema unui nou contract social, unui noi contract intre cei guvernati si cei care guverneaza si a garantiilor care exista in orice tara democratica ca acest contract sa se aplice. Asa incat, cu doi oameni la conducerea opozitiei care n-au fost nici comunisti, nici securisti, care amandoi au fost in Piata Universitatii si in 1989, si in 1990, acest gen de nou contract se poate face, si o sa-l facem.
Rep: In ce sens o sa-l faceti?
V.P: In sensul in care noi am primit deja invitatii de la coalitii ale organizatiilor neguvernamentale privind participarea USL la ceea ce inseamna angajamentele acestui nou contract, am raspuns imediat, stiu ca PDL nu a raspuns. Dar noi suntem dispusi sa ne asumam tot ceea ce consideram ca este necesar pentru un nou contract intre guvernanti si guvernati.
Rep: In situatia in care ajungeti sa aveti o guvernare, dar aceasta nu raspunde standardelor populatiei, deci in cazul unui esec, aveti de gand de exemplu sa iesiti total din viata politica?
V.P: Sa ies total din viata politica, in sensul de a nu mai fi membru de partid, nu. Nu am de gand. Eu sunt unul dintre membrii PSD care nu a fost niciodata in nici un alt partid, nici macar in PDSR-ul de dinainte. Eu am intrat dupa 2001 atunci cand a existat PSD si voi ramane membru PSD pana la sfarsitul...pana la pensia mea politica. In acelasi timp insa nu-mi propun deloc sa raman toata viata in structuri de conducere sau in structuri ale statului, si vad si am ca model oameni politici de stanga, care au ajuns tineri in functii importante, si ma refer la Blair, la Zapatero, la alti oameni de acest gen, care au plecat destul de tineri din politica, pentru ca eu nu cred ca politica este chiar tot. Am copii, am familie, am pasiunile mele, si am o meserie a mea care pot sa mi-o fac foarte bine.
Rep: Care ar fi masurile foarte precise la care USL se angajeaza in prima instanta? Am vazut ca nu ati facut promisiuni privind marirea salariilor si a pensiilor.
V.P: Nici nu era cazul sa le facem. Exista masuri pe fiecare domeniu in parte, si intrebarea asta, care sunt primele trei masuri mi s-a parut intotdeauna cea mai grea, pentru ca nu exista trei masuri, cand vii la guvernare trebuie sa iei vreo 30. Vom prezenta in luna septembrie proiectul de buget pentru 2013, al USL, care va cuprinde foarte clar scaderea CAS-ului, TVA diferentiat pentru produsele agricole, intedictia pentru Fondul de rezerva al primului-ministru de a mai finanta autoritati locale pe criteriu politic, blocarea PNDI initiat in mod fraudulos in acesti ani de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale, continuarea acordurilor cu Comisia Europeana, Banca Mondiala si FMI, iar din punct de vedere politic 2013 trebuie sa fie anul in care in consens cu toate fortele politice stabilim ce avem de modificat la Constitutia Romaniei, iar in 2014 trebuie sa avem alaturi de alegerile pentru Parlamentul European, in luna mai sau iunie, trebuie sa avem alegeri pentru conducerea regiunilor din Romania, presedinte, consiliu regional si o descentralizare cat mai accentuala a puterilor Guvernului de la Bucuresti catre regiuni si catre judete.
Rep: Aveti bani pentru campanie? E PSD pregatit financiar si logistic pentru o campanie acum?
V.P: Noi nu o sa facem campania cu cumparat voturi, cum face PDL. Fiecare dintre candidatii nostri, fie ca vorba de consilier judetean, local, primar, deputat sau senator, are obligatia conform legii sa-si finanteze ceea ce e de finantat, insa noi nu putem sa facem decat o fatala eroare sa incercam sa ne batem in resurse financiare cu PDL. PDL in acest moment are resurse financiare mai mari decat bugetul de stat, pentru ca toti banii drenati din bugetul public in acesti trei ani s-au dus catre pedelisti. E un lucru pe care nu-l spunem doar noi opozitia, l-a spus DNA si instantele de judecata, cazul de la Timisoara, de la Brasov, de la Cluj, de la Sibiu, din Bucuresti, motiv pentru care arma noastra in nici un caz nu pot fi banii, e o arma in care nu avem nicio sansa sa ne masuram cu PDL, ci arma noastra trebuie sa fie organizarea foarte buna si trebuie sa fie cat mai mult mers si discutat direct cu oamenii. Din acest motiv, proiectul pe care l-am anuntat si pe care daca lucrurile nu evolueaza in alt fel il vom pune in practica, privind alegerile preliminare deschise ale USL, vor duce tocmai la o mai buna organizare si la o mai buna comunicare directa cu alegatorii.
Rep: Cum stati cu conturile? Din cate stiu sunt blocate in mod succesiv de firmele de recuperare de creante, care au rascumparat datoriile partidului la preturi foarte mari.
V.P: A fost un bun antrenament pentru mine preluarea situatiei financiare de cand am devenit presedinte al partidului, asa cum stiti datoriile pe care le-am mostenit sunt undeva la 5-6 milioane de euro. Cand ma gandesc ca la un moment dat voi mosteni de la Guvernul actual cateva zeci de miliarde de euro datorii, repet, a fost un bun antrenament pentru mine.
Rep: O intrebare despre PSD. Cum reglati situatia de la PSD Bucuresti...ati spus ca veti face alegeri cat mai repede. Ati decis cand?
V.P: Nu, alegerile adevarate sunt alegerile privind primarii, consiliul general, primarul general si parlamentarii. Avem un candidat, si a fost o miscare esentiala pentru noi, USL, si pentru PSD, in persoana lui Sorin Oprescu, trebuie sa ne stabilim ceilalti trei candidati la primariile de sector, pentru ca in cadrul USL noi vom avea trei candidati la primarii de sector, iar ACD trei. Trebuie sa dam de la Bucuresti semnalul ca PSD-ul s-a schimbat si ca PSD-ul se gandeste spre viitor, lucrul acesta l-am facut si-l vom face in continuare. Singurul moment al adevarului va fi insa ziua alegerilor in Bucuresti, si sunt convins ca pentru prima data dupa foarte multi ani, daca nu cumva prima data, vom castiga primarul general, majoritatea in CGMB alaturi de cei de la PNL si PC si majoritatea covarsitoare a parlamentarilor, pentru ca in Bucuresti sunt 40 de locuri de parlamentari si USL trebuie sa castige cel putin 30 dintre ele, pentru a limita fraudele din diaspora, fraude pentru care ministrul Baconschi este inca tinut in functie, in ciuda nenumaratelor gafe pe care le comite.
(Sursa: NewsIn)