Prezentam integral interviul acordat de Victor Ponta agentiei MEDIAFAX. (Autor : Florin Ciolac). Partea a III-a.

• Reporter: In ultima vreme mai multi membri ai BPN al PSD s-au suparat iar pe fostul presedinte al partidului, Mircea Geoana.
• Victor Ponta: Sa va zic direct, pentru mine, de ceva timp, subiectul Geoana nu mai exista. Sau, ma rog, nu figureaza intre preocuparile mele. Mircea Geoana a fost preocuparea noastra a tuturor, nu doar a celor din PSD, ci si a celor din PNL, in 2009. Pentru noi toti atunci a fost prioritatea numarul unu Mircea Geoana: cum sa facem sa castige, sa nu greseasca, sa nu mearga la Vantu, sa nu greseasca la dezbateri. Nu a reusit si totusi, dupa decembrie 2009, tot ceea ce ni se intampla, tuturor, nu doar celor din politica, faptul ca am ramas cu Traian Basescu presedinte, este un lucru pe care nu putem sa il uitam. Putem sa-l iertam, dar nu sa-l uitam. Asa incat acum, Mircea Geoana, proiectele lui personale, dorintele lui personale, frustrarile lui prersonale, pentru mine, pentru PSD si pentru USL nu reprezinta nicio prioritate sau nu reprezinta ceva prea important.
• Reporter: Totusi, la sedinta BPN ati discutat despre Mircea Geoana si s-a luat decizia de a mai avea o discutie cu el.
• Victor Ponta: Eu o consider inutila. Am mai avut o asemenea discutie ca intre presedintele partidului si fostul presedinte in luna iulie si nimic din ce am vorbit nu s-a materializat si nu o consider utila.
• Reporter: Dar ce i-ati cerut atunci si nu s-a materializat?
• Victor Ponta: Sa intre in dispozitivul USL de batalie.
• Reporter: Si, din punctul dumneavoastra de vedere, nu este in dispozitivul USL?
• Victor Ponta: Nici vorba. Discutia de luneatrecuta a pornit de la un lucru care deranjeaza pe toata lumea. Am vazut un comunicat al domnului Geoana ca merge in America sa reprezinte opozitia. M-am interesat, inteleg ca domnia sa este in vacanta, nu are un mandat al Senatului si niciun mandat al opozitiei. L-am intrebat si pe Crin Antonescu, el este cel care a remarcat si a fost in mod legitim deranjat. Smecheria asta ca te duci la Washington si te prezinti altfel... putea sa se prezinte si ca presedintele Romaniei. Problema este ca trebuie sa spunem tuturor ca noi cei de la USL suntem opozitia, iar puterea cei din PDL si UNPR, iar domnul Geoana este domnul Geoana.
• Reporter: Insist cu acest subiect. Remarc o oarecare lipsa de consecventa. Cand a fost suspendat din PSD, ati declarat ca este un avertisment ultimativ si la urmatoarea abatere va suferi rigorile Statutului. Sustineti in continuare ca domnul Geoana, nu a intrat in logica USL, iar pe de alta parte se pare ca amanati sa luati o decizie.
• Victor Ponta: Nu aman sa iau o decizie si o voi lua in mod sigur, nu cred ca mai este timpul sau momentul de discutii. Insa aici decizia politica nu il priveste pe Mircea Geoana, decizia politica pe care nu doar o aman, dar am si anuntat-o, este ca nu voi face nimic prin care sa pierd pentru PSD si USL functia de presedinte al Senatului, care a fost castigata de noi, PSD, nu de Mircea Geoana. In 2006 am trait momentul in care functia castigata de PSD, ocupata de Adrian Nastase, a fost data de PSD celor de la putere. Eu nu vreau sa fac acelasi lucru si in ce tine de mine, fara nicio legatura cu Geoana, vreau sa apar cat pot functia de presedinte al Senatului pentru PSD. Asta este in principiu. Realitatea din Senat este ca majoritatea din Senat l-a tinut pe Mircea Geoana un an si jumatate. Ei nu au facut niciun fel de propunere si probabil daca o vor face, cei de la UNPR probabil ca vor vota impotriva. Eu gandesc institutional: este o functie care apartine PSD si nu vreau sa o pierd. Nu are nicio legatura cu persoana care ocupa aceasta functie. Curtea Constitutionala reglementeaza faptul ca functia trebuie sa apartina aceluiasi grup, dar in mod sigur nu va fi respectata de cei de la putere.
• Reporter: Deci pana la sfarsitul actualului mandat parlamentar grupul PSD din Senat nu va face nicio solicitare de revocare a lui Mircea Geoana?
• Victor Ponta: Nu vom face niciun fel de actiune prin care functia de presedinte al Senatului sa fie pierduta de PSD si data celor de la putere.
• Reporter: Spuneati ca, probabil ca daca se va ajunge la un vot pe acest subiect, senatorii UNPR ar vota pentru mentinerea in functie a domnului Geoana. Pe ce va bazati?
• Victor Ponta: Ma uit ca, in general, declaratiile domnului Geoana impotriva USL sunt foarte mediatizate si promovate de catre mass-media lui Traian Basescu, Evenimentul Zilei si inca doua trei, care se stiu clar ca sunt ale lui Basescu. Din fericire, USL este o constructie suficient de solida, iar iluzia celor de la putere ca intre mine si Crin Antonescu va aparea o cearta s-a cam distrus. Ei au trait mai multe iluzii, ca PNL si PSD nu pot fi impreuna, iar cand au vazut in februarie ca ne-am unit au spus ca tine trei luni sau pana in septembrie. A murit si asta. Acum mai spera ca pot sa bage cumva o suparare intre PNL si PSD pentru 2012 pentru cele doua functii. Or aici lucrurile sunt foarte clare din punctul meu de vedere si al PSD: noi vom da candidatul pentru functia de prim-ministru si in mod sigur il vom sprijini pe Crin Antonescu pentru functia de presedinte. Nu se pune problema sa discutam functiile.
• Reporter: Deci nu se pune problema unei rocade, cum spunea Adrian Nastase?
• Victor Ponta : Nu, pentru ca si domnul Nastase a explicat ce a vrut sa spuna. Simplul fapt ca i-au fost folosite vorbele in alt fel a fost tot in sensul acesta: hai sa-i certam pe cei din USL. Eu cred ca sunt doua lucruri esentiale care vor defini, electoral, anul 2012. In primul rand, situatia economica. Daca ar fi fost mai buna si guvernul ar fi aratat ca a taiat salarii si pensii dar oamenii ar fi trait mai bine, ar fi fost un avantaj pentru ei, dar lucrurile merg mai rau si este un avantaj pentru noi. Al doilea lucru este daca USL si copresedintii raman impreuna. Daca aceste doua lucruri fundamentale se intampla la anul, esecul economic al actualului guvern este evident, iar USL este impreuna in 2012, in formula Ponta prim-ministru, Antonescu presedinte, sunt convins ca vom castiga tot. De aceea, atacurile la USL vor continua si sunt foarte hotarat sa iau toate masurile pentru ca aceste atacuri sa nu produca efecte in USL. In rest, ca se mai creeaza stiri, vor mai fi multe.