Prezentam integral interviul acordat de Victor Ponta agentiei MEDIAFAX. (Autor : Florin Ciolac). Partea a II-a.

• Reporter: Spuneti ca va pregatiti sa ii luati locul lui Emil Boc in fruntea Guvernului. Stiu ca aveti o pregatire de jurist. Faceti cumva si cursuri speciale, economice, mai utile pentru a conduce Guvernul?
• Victor Ponta: De un an si jumatate am inercat sa inteleg toate mecanismele economice la nivelul intregului Guvern. Am fost de doua ori membru al Guvernului si mi-a prins foarte bine. Chiar daca nu eram direct implicat in zona economicului, inteleg cum functioneaza un buget, un sistem institutional. Insa pregatirea mea juridica este la fel de necesara intr-o societate cum este Romania, pentru ca eu cred ca in 2013 trebuie sa rezolvam lucruri care tin de respectarea legii. Nu o spun amenintator, ca o sa-i bagam in inchisoare pe cei de la PDL. Un ministru de finante si o echipa de specialisti, din partid si din afara partidului, pot asigura Romaniei o coerenta economica. Cu doua conditii: sa nu fii total dependent de ceea ce iti cer cei din teritoriu si sa ai curajul sa recunosti ca drumul pe care ai mers este unul gresit. Cu riscul ca v-am obosit (pe jurnalisti - n.r.) in ultima perioada, cred ca ati remarcat, cel putin in comparatie cu Emil Boc, folosesc mult mai des crifre si date economice care se dovedesc reale.
• Reporter: E vorba de o scolire pe cont propriu, sau e ceva institutionalizat?
• Victor Ponta: Am niste profesori foarte buni, pe care insa nu pot sa ii spun. Prefera, ca toti profesorii foarte buni, sa ramana discreti.
• Reporter: Sunt angajati politic?
• Victor Ponta: Nu. Dar au fost, oameni care au lucrat, au facut bugete. Am fost recent alaturi de trei oameni din generatii diferite, Florin Georgescu, Daniel Daianu si Liviu Voinea, pe care ii consider niste profesori pentru mine, ca sa va dau niste exemple.
• Reporter: Ati fost recenzat?
• Victor Ponta: Nu.
• Reporter: Nu ati fost acasa, nu v-a cautat recenzorul?
• Victor Ponta: Nu stiu daca m-au cautat in Gorj, stau foarte putin acasa, dar nu le-as fi dat codul numeric personal.
• Reporter: De ce?
• Victor Ponta: Pentru ca este ilegal, din punctul meu de vedere. Am si introdus o actiune in instanta in acest sens in numele PSD. Nu seful INS este responsabil de recensamant. Seful comisiei speciale pentru recensamant este ministrul de Interne, asa spunea legea. Modul in care s-a desfasurat recensamantul a fost o catastrofa organizatorica si logistica, intr-un 2011 in care toata lumea foloseste internetul. Cred ca a fost mai prost decat pe vremea lui Cuza sau a lui Carol, ca mod de explicare catre populatie, ca incapacitate de a demonstra suspiciunile noastre. Noi nu am facut acuzatii directe, dar am avut suspiciuni: de ce va trebuie codul numeric personal, pe care il aveti? De ce va intereseaza exact pe ce sectie de vot sunt? Cred ca a fost o irosire extraordinara de bani, inteleg ca a fost un buget de aproape 50 milioane de euro, iar rezultatele nu ne vor folosi la nimic si nu vom sti mai bine cati suntem cu adevarat, unde suntem si ce probleme are Romania. Denota o incapacitate administrativa care trebuie sanctionata. Vom discuta si luni la USL, o motiune in Parlament pe doua domenii fenomene care intra in atributiile Ministerului de Interne. Unul este catastrofa de la recensamant. In al doilea rand, e vorba de violentele inadmisibile din ultima perioada, cum a fost cazul de la Giurgiu, cazul de la Ploeisti, care ies in evidenta pentru ca sunt in spatiul public sau privesc sportivi, dar astfel de fenomenene in care sunt implicati interlopi, din informatiile noastre, se intampla zi de zi la nivelul intregii tari. Reflecta o atmosfera de insecuritate personala si incapacitate a statului de a ne apara extrem de grava. Probabil ca vom avea o motiune in Parlament, o motiune simpla. Nu ma astept ca cei de la putere sa accepte aceasta realitate, dar trebuie sa dezbatem situatia, trebuie pus degetul pe rana.
• Reporter: O depuneti la Senat, unde diferenta de voturi fata de putere este mai mica?
• Victor Ponta: Nu, pentru ca la Senat am avut motiuni in care am avut mai multe voturi si tot nu s-a intamplat nimic. Intr-o tara democratica o motiune a Parlamentului terbuie respectata. Unul din angajamentele mele este ca atunci cand USL va fi la guvernare, daca impotriva unui ministru este adoptata o motiune simpla, acel minsitru va pleca din cabinetul USL.
• Reporter: Daca este adoptata sau daca are mai multe voturi pentru decat impotriva?
• Victor Ponta: Din punctul meu de vedere, si daca are mai multe voturi pentru. Nu ma refer la smecheria ca nu are 69 de voturi. Daca majoritatea guvernamentala nu se mobilizeaza sa isi apere un ministru, inseamna ca el nu mai are sprijinul politic necesar si nu poate sa-si indeplineasca atributiile. Din punctul meu de vedere, in acea zi acel ministru va pleca din Guvern, pentru ca are o functie politica, cu sprijin politic si responsabilitate politica.
• Reporter: Dar o motiune de cenzura va ganditi sa depunteti?
• Victor Ponta : In mod sigur da si vom folosi aceasta arma a opozitiei, insa nu vreau sa creez iluzii: cat timp nu vom impiedica regula absolut rusinoasa a celor de la putere, care nu se ridica in banci, e greu sa promit eu ca va trece o motiune de cenzura. Dar pot sa imi iau alt angajament: niciodata nu voi accepta ca prim-ministru sa nu primesc niciun vot de la majoritatea mea. Procedura aceasta, folosita si inventata de Guvernul Boc, trebuie schimbata, asa cum trebuie schimbata Constitutia in privinta angajarii raspunderii. Orice prim-ministru care are aceasta arma este tentat sa o foloseasca si atunci trebuie sa ii luam aceasta arma viitorului prim-ministru, fie ca il va chema Victor Ponta sau altfel. In ultima perioada s-a dovedit ca daca lasi prea multe arme, cand vine un presedinte sau un prim-ministru iresponsabil, le foloseste tot iresponsabil. Deci trebuie precizat foarte clar in Constitutie domeniile in care Guvernul isi poate angaja raspunderea in Parlamentului si conditiile.
• Reporter: Cumva si o limitare numerica a apelarii la aceasta procedura?
• Victor Ponta: Categoric. Mai mult de una pe sesiune este absolut aberant. Nu se poate sa ai mai mult de o situatie grava pe sesiune, daca tu ai o majoritate. Daca nu ai majoritate, nu ai cum sa guvernezi. Sistemul actual in care de fapt nimeni nu are majoritate in Parlament, nici noi sa trecem o motiune de cenzura, nici ei ca sa isi treaca legile, este cel mai prost.