Bogdan Tiberiu Iacob publica pe Inpolitics un comentariu intitulat "Alerta: in saptamana motiunii, SUA se arunca in apararea lui Basescu", pe care il puteti citi in continuare.
'Miscare spectaculoasa a Statelor Unite, prin ambasadorul la Bucuresti: intr-un interviu acordat postului american Pro Tv (precizare importanta), Mark Gitenstein da, astazi, un puternic semnal de sprijin pentru Traian Basescu, intr-un moment mai mult decat complicat pentru actuala putere, cand se anunta un vot strans la motiunea de cenzura si ample miscari sociale.
Ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, iese la rampa, la Pro TV, cu mai multe mesaje favorabile regimului Basescu. In primul rand, el lauda "fara numar" serviciile secrete autohtone, despre care afirma ca sunt "profesioniste si apolitice" exact in momentul in care scandalul stenogramelor, spre exemplu, a generat o serie de acuzatii la adresa acelorasi servicii, suspectate de implicare clara in jocurile politice ale puterii.
Un al mesaj este cel privind recenta gafa din Parlament, cand PDL a votat o lege ce ar putea produce probleme grave bugetului de stat, "din greseala". Gitenstein spune, insa, "no problem": si Congresul american a gresit o data, prin anii 70, la o lege, ba chiar sugereaza revotarea legii in Parlament: calea de urmat este "ceea ce ca decide majoritatea parlamentara". "Daca majoritatea crede ca a facut o greseala si vor sa o indrepte, ar trebui sa o indrepte. De fiecare data cand scrii o lege probabil ca rescrii o alta lege, asta se intampla tot timpul".
Gitenstein mai spulbera, totodata, temerile unora ca Presedintele SUA ar avea ceva impotriva omologului roman, refuzand sa viziteze tara noastra, ori sa il cheme la Washington. Ambasadorul sustine, astfel, ca Obama si-ar fi impartit agenda deplasarilor externe cu vicepresedintele Biden, iar acesta a venit deja la noi. In plus, el da asigurari ca se lucreaza intens la o vizita a lui Basescu in SUA.
Despre motiunea de cenzura, Gitenstein spune ca ar putea avea fie un impact economic negativ, daca analistii financiari considera asa, fie neutru, adica niciun impact, fara a flutura, insa, si eventualitatea unui impact pozitiv, lucru notabil. El nu ezita sa "intepe", insa, opozitia, despre care afirma ca trebuie sa elaboreze un program care sa stabilizeze si sa intareasca economia romaneasca, sugerand, implicit, ca cel deja prezentat public nu prea ar corespunde acestor cerinte.
Declaratiile mai mult decat binevoitoare la adresa regimului Basescu ies din normele obisnuite (sa ne aducem aminte perioadele cand SUA nici macar nu au catadicsit, timp indelungat, sa desemneze un reprezentant la Bucuresti) si ar putea avea doua explicatii.
Prima, este introdusa in ecuatie chiar de Gitenstein, care vorbeste in interviu de negocierea contractului pentru avioane multi-rol, in valoare de miliarde de dolari, peste 6 luni, ca si despre rolul geo-strategic extrem de important al Romaniei, din punctul de vedere al SUA: "Romania este unul dintre cei mai buni si de nadejde prieteni ai SUA in aceasta regiune. Cred ca acest lucru este ilustrat de faptul ca sunteti sustinatori consistenti ai initiativelor noastre in Irak si Afganistan. Fireste, am luat decizii strategice importante cu privire la Romania in termeni de relatie militara. Deci, in primul rand este o relatie militara, dar, aproape la acelasi nivel, este o relatie economica si comerciala, iar Romania, ca membru NATO, este un aliat important al SUA in termeni de interese strategice in aceasta regiune".
E de inteles, din aceasta perspectiva, de ce SUA au pariat toti banii, in alegeri, pe Basescu cel devotat si nu, spre exemplu, pe liberali, care au cerut retragerea Romaniei din Irak si Afganistan, ori pe social-democrati, al caror candidat prezidential batea anul trecut drumurile la Moscova.
O a doua explicatie pentru aceasta iesire la rampa pro-Basescu a lui Gitenstein ar putea fi, insa, temerile SUA ca o motiune de cenzura victorioasa ar putea duce la o reasezare a majoritatii parlamentare si, implicit, la apropiata suspendare a aliatului fidel Basescu. Interesant de urmarit, in zilele urmatoare, reactiile politicienilor din opozitie la declaratiile de azi ale lui Gitenstein. Daca ele vor veni, desigur.'