Intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei", Valeriu Stoica le aminteste liberalilor ca Basescu va fi sef al statului si in 2012, asa ca ar fi "important sa aiba o formula de comunicare cu presedintele". Daca PNL isi proiecteaza politica pentru 2012 si 2014 trebuie sa inteleaga foarte bine ca in 2014 Basescu nu mai e candidat, iar in 2012 va fi inca presedintele Romaniei si deci important este sa aiba o formula de comunicare cu presedintele, afirma Valeriu Stoica.
• M.M.: Ati dori sa ramaneti la guvernare si dupa 2012. Cu cine? PDL este foarte izolat.
• VALERIU STOICA: E o realitate. Trebuie sa vedem de ce si putem gasi multe explicatii care tin de PDL. Dar este si o alta explicatie: de 20 de ani, PSD are ca obiectiv strategic major in politica sa sa creeze brese in interiorul dreptei. Si a reusit din 1990 pana in 2004, iar din 2006 a reusit din nou.Recent, Ion Iliescu a dat o declaratie elocventa. Declaratia sa are doua elemente foarte importante, o sa revin asupra celui de-al doilea. Primul este legat de impiedicarea refacerii dreptei. Iliescu spune clar ca PSD trebuie sa impiedice unitatea dreptei. Intrebarea mea este urmatoarea: ce va face PSD dupa ce, cu ajutorul PNL, tovarasul de drum, va reusi sa invinga PDL.
• M.M.: Ii va da deoparte pe liberali si va guverna singur.
• VALERIU STOICA: Liberalii inteleg acest lucru? Ion Iliescu a spus-o foarte clar. Victor Ponta a transmis mesaje in acelasi sens. Daca lucrurile stau asa, atunci cum explicati aceasta incapatanare a liderilor PNL de a continua sa colaboreze cu PSD. Cand cineva spune: vezi ca este o capcana in fata ta, si tu totusi intri direct in ea, la baza unei asemenea atitudini nu poate fi decat un element irational.
• I.L.: Resentimentul fata de Traian Basescu.
• VALERIU STOICA: In primul rand fata de Traian Basescu, dar nu cred ca doar fata de el. Acest comportament irational e determinat de resentimente care exista intre anumiti lideri din PNL si din PDL. De-a lungul timpului, justificat sau nejustificat, s-au creat astfel de resentimente care imbraca forma unei incompatibilitati absolute. Dar acum sa revin la Traian Basescu. Mai este pentru liderii PNL un obstacol in ce priveste evolutia lor viitoare? Nu.
• M.M.: Dar in 2012 tot Traian Basescu face guvernul.
• VALERIU STOICA: Este un motiv ca PNL sa gandeasca strategic si sa negocieze cu PDL. In ce ma priveste, sustin cu toata fermitatea ca trebuie sa gasim o cale de dialog.
• M.M.: Dar PDL-ul ce-ar face ca sa arate: iata, vrem sa ne apropiem si sa depasim dificultatile?
• VALERIU STOICA: Ce ne-a cerut PNL? Ne-a cerut sa nu mai avem anumiti lideri. Se agata de Boc - care e prim-ministru in continuare -, de Blaga, Videanu si Berceanu. Iata, cei trei nu mai sunt in guvern. Daca persoanele sunt obstacole unitatii dreptei, atunci inseamna ca acele persoane care nu pot sa coabiteze intr-o formula unita sa se dea la o parte si sa-i lase pe ceilalti, care pot sa traiasca impreuna.
• I.L.: PDL nu are conditii?
• PDL nu a pus conditii legate de persoane si din acest punct de vedere comportamentul liderilor PDL e rational. Am incercat sa gasim o formula bazata pe programe comune si nu pe simpatii si antipatii personale. Revin la declaratia lui Ion Iliescu. El spune: liberalii sunt dusmanul nostru ideologic.
E limpede ca alianta cu PNL e conjuncturala. Nu poti sa stai impreuna cand unul spune "vrem reducerea cotei unice", iar altul spune "vrem cota progresiva". PSD e gata sa faca un mic compromis pentru scurt timp pana castiga puterea, dupa care sunt sigur ca isi va pune in aplicare politica sau in orice caz va da la o parte PNL-ul.
• I.L.: Asta nu e clar.
• VALERIU STOICA: Este clar ca se va debarasa rapid de PNL. Si daca lucurile stau asa, este necesar sa gasim o formula de dialog intre PDL si PNL. Dreapta ar putea sa guverneze in Romania si dupa 2012, sunt convins ca o alianta PDL-PNL ar putea castiga alegerile impotriva PSD. PSD ca jucator politic era in 2004 la pamant. El a fost ridicat, resuscitat prin conduita PNL. E momentul ca liderii PNL sa se trezeasca, sa lase la o parte antipatiile, atitudinile de inamicitie si sa gaseasca resurse de dialog.
Dar mai era o chestiune in declaratia lui Iliescu, nu stiu daca ati urmarit-o cu atentie. Iliescu spune asa: dreapta castiga si cei care pierd sunt muncitorii. Un discurs de secol 19. De doua secole economia demonstreaza ca prosperitatea depinde de modul in care se structureaza in formule suple capitalul si munca, intreprinderea si salariatii. Daca asta este secretul economiei capitaliste, reiterezi teorii depasite de mult? Iliescu asta face, inseamna ca asta face PSD. Iar PNL crediteaza un asemenea discurs? E de neinteles.
• M.M.: Va fi capabil PNL sa accepte o alianta cu PDL atata vreme cat Traian Basescu este la putere?
• VALERIU STOICA: Daca PNL isi proiecteaza politica pentru 2012 si 2014 trebuie sa inteleaga foarte bine, pe de o parte, ca in 2014 Basescu nu mai e candidat, iar in 2012 va fi inca presedintele Romaniei si deci important este sa aiba o formula de comunicare cu presedintele.
• M.M.: Va sustine PDL candidatul PNL la presedintie in 2014?
• VALERIU STOICA: Intotdeauna am spus ca e posibila competitia in turul intai pentru prezidentiale, chiar intre doua partide ale dreptei, desi nu ar fi bine sa fie asa. Important e ca unul dintre ei sa intre in turul doi si apoi toata dreapta sa se reuneasca in jurul lui. N-are interes un candidat al PNL sa fie sustinut de PDL? Si invers, daca intra candidatul PDL, nu este normal ca dreapta sa se alieze in jurul lui?
• I.L.: PNL poate sa spuna: am mai facut asta odata in 2004 si am avut o experienta proasta.
• VALERIU STOICA: Intotdeauna voi sustine o formula rationala de cooperare pe partea dreapta, cum a fost Alianta D.A. O formula poate fi gasita si in continuare. Si daca este nevoie de mai multe garantii pentru o asemenea formula de unificare, ele sa fie date si de unii, si de altii.