Vicepresedintele PDL Valeriu Stoica face un apel la refacerea Aliantei D.A., avertizand PNL ca PSD nu urmareste decat dezbinarea dreptei. "Iliescu spune clar ca PSD trebuie sa impiedice unitatea dreptei. Intrebarea mea este: ce va face PSD dupa ce, cu ajutorul PNL , va reusi sa invinga PDL?", se intreaba, retoric, Stoica, intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei".
Fostul lider al PNL trecut la PDL este critic cu Guvernul Boc, despre care spune ca a aplicat "lent si contradictoriu" masurile de austeritate si afirma ca Boc isi va reface credibilitatea doar daca va reusi sa performeze.
• Mircea Marian: Discutia despre modernizarea PDL a disparut aproape complet.
• Valeriu Stoica: Cred ca este chestiunea esentiala care trebuie sa preocupe partidul pana la congres. Daca suntem lucizi nu putem sa nu constatam ca, sub aspect electoral, credibilitatea PDL a scazut semnificativ. E anormal? Nu! Orice partid se uzeaza la guvernare, chiar si intr-o perioada de crestere economica. PSD si PNL au guvernat in perioade de crestere economica si tot s-au uzat.
• Ioana Lupea: PNL si-a terminat mandatul cu un plus electoral.
• VALERIU STOICA: E de discutat. Exista insa si conditiile speciale in care guverneaza PDL. Cand esti obligat sa iei masuri de austeritate impuse de criza este firesc sa nu te bucuri de mare simpatie electorala. Iar daca aceste masuri de austeritate sunt aplicate lent, uneori contradictoriu, riscul scaderii credibilitatii este si mai mare.
• M.M.: Spuneti ca masurile de austeritatate chiar au fost aplicate lent si contradictoriu?
• VALERIU STOICA: Da, dar pana la urma PDL le-a aplicat. Fapt care trezeste din partea unor categorii electorale o reactie de respingere. Iar faptul ca au fost lente si contradictorii a trezit din partea altor categorii electorale o reactie de respingere. Sunt si cauze care tin chiar de PDL. Intre cresterea electorala si dezvoltarea institutionala a partidului nu a fost un raport direct proportional. Altfel spus, cresterea electorala a fost slujita foarte bine de echipele de campanie, sub acest aspect PDL s-a comportat ca o masina de campanie foarte buna. Nu a avut insa ragazul sa creeze structurile interne care sa-i permita sa aiba o politica buna de resurse umane, sa promoveze oameni competenti si onesti pentru faza de guvernare.
In momentul in care a ajuns la guvernare si mai ales cand a ajuns partidul dominant la guvernare nu a reusit sa acopere toate structurile guvernamentale, de la varf pana la nivelurile inferioare, cu oameni si competenti, si onesti, si credibil. E momentul sa facem ceva. Problema este: e capabil PDL sa se relanseze? Se apropie un congres, cel tarziu in primavara anului viitor, si se va pune problema unui nou leadership.
• I.L.: Inclusiv un nou presedinte?
• VALERIU STOICA: Totul e posibil. Si aceasta varianta poate fi discutata. Nu stiu daca Emil Boc va candida, nu stiu daca il va contesta sau nu cineva. Eu nu ma refer la persoane, ma refer la variantele de relansare ale PDL care, in final, evident ca vor insemna si persoane. Cred ca sunt doua scenarii. Un scenariu este al competitiei interne. Asta inseamna motiuni alternative si presupune, inainte de congres si la congres, o confruntare serioasa. O asemenea varianta are avantajul ca ar putea sa determine un grad mare de profunzime a procesului de transformare institutionala a PDL.
• I.L.: In acest moment, vad o competitie intre organizatiile locale pentru resurse.
• VALERIU STOICA: Aceasta competitie, care e intr-un fel fireasca, se va transforma, in apropierea congresului, intr-o competitie pentru leadershipul partidului. Batalia pentru resurse care are loc acum ar putea sa influenteze intr-o oarecare masura chiar modul in care se vor aseza liniile de forta ale competitiei in perspectiva congresului. Are si un dezavantaj mare: intr-o competitie unii castiga, altii pierd. Exista riscuri de convulsii. Asta va face ca ulterior castigatorii sa nu poata sa mobilizeze toate resursele partidului.
• I.L.: Si asta inainte de alegeri.
• VALERIU STOICA: Da si asta creeaza o vulnerabilitate. Dar daca formula institutionala este una foarte buna poti sa obtii rezultate care sa duca la relansarea partidului. Exista insa si o a doua varianta, negociata. Toata lumea sta la masa, se propune modelul de dezvoltare institutionala, il agream, dupa care trebuie agreat leadershipul capabil sa duca la bun sfarsit acest model institutional. Important este ca marea majoritate a partidului sa se ralieze in jurul acestei formule. Avantajul este ca inlatura convulsiile. Dezavantajul este ca presupune compromisuri si compromisurile risca sa afecteze gradul de profunzime al transformarii institutionale.
• M.M.: Optiunea cea mai buna?
• VALERIU STOICA: Indiferent care va fi formula promovata de partid eu voi pleda pentru o transformare institutionala cat mai profunda.
• I.L.: Si daca nu se va produce?
• VALERIU STOICA: Nu putem exclude ipoteza. Daca nu vom reusi sa transformam institutional PDL, sansa relansarii in perspectiva viitoarelor alegeri, locale, parlamentare, prezidentiale, va fi minima.
• I.L.: Dar daca vor spune "noi am avut o masina electorala foarte buna, bagam carbuni si merge".
• VALERIU STOICA: Nu mai este suficient sa bagi carbuni in masina electorala. Trebuie sa ai si un drum deschis, iar drumul asta depinde de electorat. PDL o sa vina la urmatoarele alegeri cu bagajul unei guvernari foarte dure. Cred ca e nevoie de un alt tip de discurs, e nevoie de o echipa credibila si cand spun credibila ma gandesc la doua tipuri de credibilitate. Leadershipul pe care il va avea PDL in urma viitorului congres trebuie sa combine oameni cu credibilitate interna, cu oameni care au credibilitate externa. Oamenii care au performat in campanii electorale, in organizarea partidului au o mare credibilitate interna. Ei sunt utili partidului, nu trebuie sa-i abandonam. Dar nu inseamna ca ei au si mare credibilitate externa.
• M.M.: Credibilitate externa?
• VALERIU STOICA: Capacitatea de a convinge alegatorii sa te voteze. Care sunt cei care au credibilitate externa, o sa vedem pe baza unor masurari sociologice facute de oameni competenti si onesti. Cand vorbim de credibilitate pe leadershipul PDL, trebuie sa vedem credibilitatea nu intr-o circumscriptie, ci la nivel national. Aceasta masurare sociologica va fi instrumentul corect, cinstit, care ne va spune cum stam sub aspectul credibilitatii externe.
• M.M.: Ce inseamna reconstructie institutionala a partidului?
• VALERIU STOICA: Trei lucruri. Un leadership care imbinand cele doua elemente, credibilitate interna si externa, sa convinga alegatorii ca e o transformare reala in partid. In al doilea rand figuri noi si figuri vechi, dar sa fie credibile. Avem nevoie de o noua politica de resurse umane care sa ne permita nu numai sa castigam campanii electorale - e foarte bine sa avem oameni care se priceap la campanii electorale - dar care sa ne permita, odata ce am castigat campaniile, sa guvernam tara intr-un mod eficient in interesul cetateanului. Si in al treilea rand, ne trebuie o foarte buna structura de comunicare.