Adevarul publica un interviu cu Radu Mazare intitulat "Nu s-a trezit vana in romani, in ’89!", din care puteti citi in continuare a patra parte.
In ianuarie 1990, Radu Mazare si colegul cu care era sa se impuste la Revolutie, Sorin Strutinsky, au pus bazele unui saptamanal studentesc, "Contrast". La varsta de 21 de ani, Mazare era, in scris, cu mult peste nota patetica a ziaristilor din acea epoca. Actualul presedinte al PSD Constanta intelegea in ianuarie 1990 ca Romania e condamnata la stagnare din moment ce schimbarea a adus in prim-plan linia a doua a PCR.
"E vorba de o nostalgie. Nostalgie a celor aflati acum in conducerea Guvernului, in majoritatea lor fosti demnitari comunisti, oameni in varsta, educati si formati in aceasta maniera, care chiar in urma demonstrarii pe plan international a inaplicabilitatii comunismului in practica, tot mai spera in ideea unui socialism cu fata umana. Foarte putine resorturi ale economiei dispun de ministri tineri, care sa nu prezinte sechele comuniste", scria Mazare in saptamanalul "Contrast". Mazare a devenit celebru dupa legenda care spunea ca Iliescu i s-a adresat in 1992 cu apelativul "Mai, animalule!". Adevarul e ca nu Radu Mazare a primit invectiva de la Iliescu, ci un coleg de-al sau, pe nume Paul Parvu. In chiar primul numar al "Contrastului", Ion Iliescu a fost persiflat intr-o poezie cu accente comuniste: "Pe‘nalte culmi de libertate/ Cu FSN-ul am pornit/ Suntem alaturea stimat / Conducator de toti iubit".
"Adevarul": Cum era sa fii ziarist in anii ‘90?
Radu Mazare: Misto, o faceam din pasiune. Eu eram mai parlit ca voi. Eram anul IV si am inceput sa fac un ziar la Liga Studentilor. Il scriam si il vindeam apoi pe strada. Si dupa primul numar, cand am vazut ca se vinde, am cerut salariu. Si de atunci am trait bine...
A.: Daca ati lua-o de la inceput, ati mai face presa? V-ati angaja la o televiziune mare de stiri din Bucuresti? Va place cum arata mass-media?
R.M.: Ba, eu sunt subiectiv. Nu pot sa judec obiectiv, pentru ca pe mine m-a chinuit rau de tot Basescu.
A.: Dar aveti fler de ziarist. Va dati seama cand apare la televizor cate un moderator de emisiune care vorbeste dupa dictare.
R.M.: Da, ma, dupa parerea mea ar trebui sa fie mai echilibrati. Dar telespectatorii si cititorii alearga dupa televiziunile si ziarele care dau in putere. Le-a taiat Basescu banii, se uita la astia care dau in Basescu. O spun din experienta, am observat-o cand eram ziarist.