Adevarul publica un interviu cu Radu Mazare intitulat "Nu s-a trezit vana in romani, in ’89!", din care puteti citi in continuare prima parte.
Primarul Constantei nu crede in revolutia spontana. El e de parere ca grupuri de interese au inflamat spiritele intr-o tara incapabila sa se revolte. In 1989, Mazare era student la Institutul de Marina Civila. Radu Mazare este primarul Constantei din 2000. Inainte de asta a fost ziarist si patron de presa. Revolutia l-a prins in haina militara, cu mitraliera pe umar si cu 1.000 de cartuse.
Mazare a tras la Revolutie, era sa impuste o baba, apoi a scris articole despre Revolutie, iar acum, asemenea unui Che Guevara modern, cu sapca si camasa verde, propovaduieste o noua revolutie. Am vorbit cu Radu Mazare in biroul sau de la Primarie, pe care acum 21 de ani l-a pazit cu arma in mana, despre ce a fost in decembrie ‘89 si cum a ajuns tarisoara asta unde a ajuns.
Mazare s-a format ca om in comunism, s-a afisat in haine naziste intr-o parada de moda, dar de imbogatit, tot in democratie s-a imbogatit. Este dezamagit de vremuri, chiar si plimbat in masini straine. Daca ar fi mai tanar (desi nu cheama tineretea inapoi) ar pleca din Romania, undeva, departe de tot. Nu ar mai sta nici macar in Europa. Viitorul e in alta parte, zice el.

• "Adevarul": Da, domnule Mazare...
• Radu Mazare: Da, deci voi vreti sa va povestesc ce am facut eu acum 21 de ani? (n.r. - teribil de plictisit). Mai bine faceti voi o revolutie si va mai dau eu doua-trei directii. Cati ani aveti voi? Multi. Eu am facut Revolutia la 21.
• A.: Pai, ati facut-o dumneavoastra? La Constanta n-a iesit nimeni inainte sa fuga Ceausescu din Comitetul Central...
• R.M.: N-am facut-o eu. Eu eram student, sergent major, in anul IV la Marina. Am iesit pe strazi in 23 decembrie. Noi, cei din anul IV, eram considerati mai responsabili. Ne-au adus in Casa Alba (n.r. - Judeteana de Partid Constanta, actuala Primarie), unde am stat 36 de ore. Nu eram multi militari in Casa Alba. Cativa din anul IV si anul III. Ofiterul care trebuia sa ne comande a fugit acasa (n.r. - capitanul de rangul III Gheorghiu). Asa ca deciziile le luam de capul nostru. Nu aveam comunicatie cu nimeni, nu stiam cand plecam, cand ne intoarcem. Era haos mare, erau multi tigani, femei, copilarime, oameni de toate felurile... Era un fel de revolutie pentru ca oamenii astia intrasera peste sediile administrative ale statului si ii dadusera pe aia afara. Nu asa se face la revolutie? Pe noi ne-au trimis sa gasim niste teroristi intr-un bloc aflat in constructie. Aveam 1.000 de cartuse la mine.
• A.: Ce credeti? A fost o prostie ca vanati teroristi?
• R.M.: Nu stiu nici acum daca au fost sau nu. Ne-au spus niste civili ca sunt teroristi la subsolul unui bloc neterminat. Am plecat acolo patru militari. Am ajuns la bloc, am vrut sa intru, dar era inchis cu lacat. Si am tras in lacat. Kalasnikovul facea un zgomot infernal, sareau schije, au inceput femeile sa oracaie. Am cautat prin subsol si n-am gasit niciun terorist. Era sa ma si impusc cu colegul meu, Sorin Strutinsky, care venise din directia opusa. El "Stai ca trag!", eu "Stai ca trag eu!"... Pana la urma ne-am recunoscut. Asa a fost.
• A.: Si la "Casa Alba", ce ati facut 36 de ore?
• R.M.: Am stat cu armele pe geamuri, fiindca primeam informatii ca vin securistii lui Ceausescu sa ia din nou puterea. N-a fost o noapte usoara. Era sa impuscam o baba. Securizasem zona si nu avea voie sa se apropie nimeni noaptea la o anumita distanta. Si o baba trecea cu traistele. "Stai!". Baba, nimic, si unul care era pe acoperis a tras. Noroc ca n-a nimerit-o. S-a aruncat baba, saraca, la pamant, cu traistele.
• A.: Si care e imaginea pe care v-ati facut-o despre Revolutie?
• R.M.: N-am o viziune de ansamblu. Pana la urma cred ca toata povestea cu Revolutia n-a fost de la sine, a fost si alimentata, cum se intampla in majoritatea cazurilor. Nu stiu daca au fost servicii, poate au fost grupuri de interese care au pus la cale toata treaba. Pai, voi nu vedeti cum fierbe mamaliga in noi acum? Grecii au masuri de austeritate 20% din cat avem noi si ies pe strada si se bat. Romanii nu fac nimic. Ca bulele alea din mamaliga: puf aici, puf acolo, dar nimic... Deci, nu cred eu ca s-a trezit vana in romani acum 21 de ani si s-au rasculat. A fost ceva care a inflamat.
• A.: O lovitura de stat mai mult...
• R.M.: Nu neaparat o lovitura de stat. A fost ceva bine facut, care a alimentat la Timisoara si la Bucuresti. Era si haos in Armata. Noi, care cica eram mai riguros instruiti, ne-am luat singuri armele din rastel. Plecam cu armele acasa, dormeam cu ele la cap, cum dorm israelienii acum. Mi-am luat mii de gloante, grenade, tot.
• A.: Cine credeti ca era la capatul celalalt al dezinformarii? E o varianta ca Iliescu si clica lui au vrut sa se legitimeze si astfel s-a creat scenariul asta terorist.
• R.M.: Ma, nu stiu ce sa spun. Cineva a zgandarit, dar nu stiu daca o fi fost pe mana cu Iliescu. Eu la Constanta n-am vazut niciun terorist. Nu stiu.
• A.: Cum ar trebui sa arate revolutia din 2011 pe care o vestiti?
R.M.: Nu stiu. Eu am 42 de ani. Voi aveti o problema. Daca as putea sa aleg sa am din nou 22 de ani, n-as mai vrea. Sa fiu student acum? Nu.