(continuare)

- Ce solutii credeti ca ar fi cele mai bune pentru calmarea situatiei? S-a vorbit despre remanierea guvernului, despre guvern de tehnocrati, despre alegeri anticipate, despre suspendarea presedintelui.
- Toate lucrurile astea sunt asa: tragem cu pusca intr-o parte si ne asteptam sa cada o pasare care e in spatele nostru. Adica zicem de toate revendicarile, incepand de la Universitatea Craiova si terminand cu pensiile si indemnizatiile revolutionarilor, dar dupa aia solutia este remanierea Guvernului? Si daca se remaniaza guvernul se modifica problema pensiilor? Are cineva imediat bani, solutii, ce? Ce face guvernul remaniat sau de tehnocrati?
Eu am trait figura cu guvernul de tehnocrati Mugur Isarescu, eram in guvern, tot anul ala. Tot un an, tot cu alegeri la sfarsit. Si ce, in afara de faptul ca tehnocratul respectiv, care acum va fi nu stiu cine si atunci era Mugur Isarescu, sau poate acum o sa fie tot Mugur Isarescu, vine "ca o floare, ca un crin", tot ce e bun face el, tot ce e rau e dinainte, de la politicienii care au stricat?
Eventual el are o imagine buna, din ce in ce mai buna, si pare un fel de Sfantul Duh care pluteste pe deasupra problemelor, eventual ii vine si ideea sa candideze cum a candidat atunci. CDR s-a dus, a disparut tocmai din acest motiv, si ce? In anul ala s-au rezolvat problemele? Nu, pentru ca un guvern nu face decat lucruri care sunt pregatite cel putin de un an, nu are cum sa faca brusc ceva. Tot ce face un guvern sunt lucruri stabilite de anul trecut si care se pun in practica si apar rezultate bune sau rele.
Un guvern propune modificari de legi care vor avea efecte anul celalalt, peste 3-5 luni, mai ales ca bugetele, ca de la bani pleaca toate, nu se pot modifica si chiar daca le modifica, trebuie sa mai fie banii, nu e vorba numai de regula, regula stabileste cum se cheltuiesc niste bani care exista. Sigur, se pot opri investitiile si toti banii sa se dea la pensii, ca e an electoral.

- Dar nu credeti ca macar o remaniere ar fi totusi un castig de imagine pentru PDL? Altfel spus, credeti ca "strada" si Opozitia nu vor obtine nimic pana la urma?
- Sa stiti ca eu am avut negocieri cu sindicatele, zeci. Dupa ce era asa o infortosare extraordinara, gen "va rupem in mii de bucati", stateam de vorba cu liderii o zi, doua, cu socoteli, cu argumente, si la sfarsit ziceau "nu va suparati, nu putem sa iesim de aici chiar fara nimic".
In primul rand, eu de prima data le spuneam "de acord, veniti 16 lideri, dar cu presa de fata, noi cu argumentele noastre, voi cu ale voastre". Niciodata nu au vrut! Niciodata! La toti le-am propus.
Pe urma, le spuneam: "Ce sunteti de meserie?" "Inginer minier". "Bravo, va numesc director sau secretar de stat, poftiti! Aratati-ne cum se face chestia asta din teren, ca din tribuna stie toata lumea ca ala trebuia sa ii dea pasa lui ala si el sa dea cu capul, dar din teren e mai greu. Veniti incoace! Aveti tot sectorul la dispozitie, luati deciziile, faceti proiectele si eu le semnez. De ce sa nu conduceti treaba si sa stati pe margine?" Si acum e tot de genul asta.

- Atunci, in aceste conditii, care ar fi solutiile cele mai bune in opinia dumneavoastra, tocmai pentru ca aveti aceasta experienta bogata?
- Eu unul nu stiu, nu mai fac parte din conducere. Si desi acum m-au chemat repede, repede, le-am spus: "Bai baieti, stati un pic, dar cand ati votat in Congres si cand ati facut toate manevrele si aranjamentele pe care le-ati facut, nu v-ati gandit ca s-ar putea sa va trebuiasca unul din asta care sa va mai povesteasca cum a fost una, cum a fost ailalta, ce-i cu aia, ce-i cu ailalta? Faceti voi! Luati decizii! Ati vrut sa fiti sefi, tineretul!

- Confirmati indirect faptul ca in PDL ar exista tensiuni?
- Nu, nu sunt niciun fel de tensiuni, eu m-am dus cu tot dragul, dar le-am spus "Nu ati vrut voi sa fiti sefi? Nu sunteti vicepresedinti, primvicepresedinti, secretari, nu stiu ce? Nu ati vrut? Care sunt solutiile?" Nu se poate asa, nu e in regula. Voi ati vrut sa fiti sefi, dar cand e o chestie mai grea, cu probleme, ii chemam pe aia sa isi sparga capul, dupa care le spunem "Hai, gata, flit, plecati de aici!". Nu se poate.

- In concluzie ce credeti ca va urma? Va urma sesiunea extraordinara in care se vor sustine tot felul de discursuri si...?
- Dupa sesiunea extraordinara, indiferent ce se va spune pe acolo, pentru cei din strada, indiferent unde sunt, nu va avea niciun efect, nu va fi nicio legatura. Orice s-ar spune in Parlament.

- Deci credeti ca se mai ramane in strada.
- Da. Cel putin pana marti vor mai ramane, v-am spus sunt in schimburi, nu sunt aceiasi, vin, pleaca. Si or sa mai aiba grija PSD si PNL sa ii mai aduca, intr-un fel sau altul, mai mascati, sa fie pe acolo.
Dar ce credeti ca PDL nu poate sa adune 10.000 de oameni sa faca o manifestatie? Vai de mine! Eu, care nu mai sunt in conducere, daca ma apuc sa dau telefoane va garantez ca adun.
Dar nu foloseste la nimic in primul rand pentru ca intram pe o escalada, faci manifestatie la o contramanifestatie a manifestatiei pe care au facut-o ceilalti si asa mai departe. Unii se strang intr-o parte a Bucurestiului, racnesc acolo, si bineinteles ca ii aduc pe ai lor in fata, cum a facut PSD si PNL, si aplauda in extaz, ailalti in partea cealalta ii aplauda pe ai lor, daca cumva ar schimba, i-ar huidui aia pe ceilalti si invers, eventual dupa aia se duc toti prin Piata Universitatii si se amesteca printre lume, ca sa incerce sa intoarca totul intr-o directie sau in alta... E o chestie puerila. Cat despre ce trebuie facut mai vorbim dupa ziua de marti.

(fine)