Cotidianul: Curtea Constitutionala si ANI au incalcat legea!

• Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a luat atitudine fata de recentele abuzuri ale unor institutii ale statului. Care au fost subiectele abordate de dumneavoastra?
• Traim niste zile foarte agitate din punct de vedere politic, dar asta nu inseamna ca noi, societatea civila, trebuie sa stam pe margine si sa asistam ca simpli spectatori. Tocmai de aceea avem obligatia sa reactionam, sa ne punem niste intrebari si nu in ultimul rand sa primim si raspunsuri. In presa s-au vehiculat mai multe subiecte. In primul rand, faptul ca nu trebuia sa se judece litigiul privind cine participa din partea Romaniei la Bruxelles. Ne-am uitat si noi in legislatie, atat in Constitutie, cat si in legea de functionare a Curtii Constitutionale, si consideram ca nu intra in atributiile acestei Curti sa decida cine ne reprezinta peste hotare. Daca am fi trait intr-o tara normala, presedintele s-ar fi consultat cu prim-ministrul, s-ar fi pus de acord cu privire la aceasta participare, fiind necesar ca Romania sa-si apere asa cum se cuvine interesele la nivel international.
• Profesori universitari de prestigiu s-au pronuntat in acest sens, afirmand ca zonele de reprezentare ar trebui impartite si ca ar mai fi de lucrat si la legislatia in domeniu..
• Acesta este si punctul nostru de vedere, presedintele are un rol mai mult reprezentativ, dar in problemele economice care tin strict de executiv, nu putea presedintele sa se duca, pentru ca mai apoi sa vina sa cheme ministrii de resort ca sa le spuna ce au de facut, sa conduca sedintele de guvern in locul prim-ministrului. In unele situatii este constitutional si legal ca prim-ministrul sa reprezinte statul. Am inteles ca si in alte state s-a intamplat la fel, nu stiu de ce suntem noi mai cu mot!
• Considerati ca este in culpa presedintele CCR, Augustin Zegrean?
• Ar fi in culpa de doua ori; in primul rand pentru ca s-a antepronuntat, si atunci cand un judecator se antepronunta, este clar in situatie de incompatibilitate. Nu are rost sa te mai prezinti la sedinta si sa judeci, pentru ca nu mai ai ce judeca. Parerea ta era formata dinainte si ai si facut-o publica. In al doilea rand, intreaga Curte ar fi trebuit sa se pronunte pe admisibilitatea cererii, pe fondul acesteia...
• Cine credeti ca va lua atitudine in urma sesizarilor dumneavoastra?
• E o discutie intreaga aici. Noi consideram ca legea are niste lacune. Totul este strict la latitudinea presedintelui Curtii Constitutionale. Au devenit o casta foarte bine protejata pentru ca nu exista un alt organism - nici Parlamentul, nici presedintele - care sa poata revoca judecatori de la Curtea Constitutionala.
• Si atunci care ar fi solutia? Sa li se bata obrazul?
• Nu, nu cred ca ar reactiona in vreun fel, ca ar da dovada de un bun-simt elementar. Apoi avem intrebari cu privire la reactia Agentiei Nationale de Integritate, pentru ca au dat un comunicat de presa la 10 seara, in urma mediatizarii cazului privind incompatibilitatea judecatoarei Iulia Motoc si a lui Zegrean, iar in acel comunicat de presa au decis rapid ca nu exista incompatibilitate... In mod normal, ANI ar trebui sa numeasca un expert de integritate care sa se ocupe de cazul respectiv, sa-l analizeze, nu la cateva ore dupa ce-a aparut cazul in media sa zica: "Avem si noi un comunicat!".Se vede clar partizanatul, "combinatia" dintre ANI si Curtea Constitutionala...Haideti pana la urma sa nu facem un abuz de putere sau de functia noastra. Daca suntem ANI lucram dupa procedura. Vreau si eu o motivare a faptului ca judecatorii nu sunt in incompatibilitate. Nu un comunicat de presa si la revedere. Pana la urma suntem priviti asa ca niste... fara nicio urma de respect.
• Asadar ni se incalca drepturi cetatenesti fundamentale...
• Noi nu cerem ca ANI sa faca ceva iesit din comun, ci doar sa-si respecte statutul de functionare si sa respecte legea, sa ne spuna daca a fost incalcat articolul 144 din Constitutie cu privire la incompatibilitatea doamnei Motoc si a domnului Zegrean, motivat, printr-o hotarare.
• Cum am putea defini actiunile CCR si ANI?
• Curtea Constitutionala si-a incalcat atributiile in mod flagrant, iar in ceea ce priveste ANI, aceasta agentie nu si-a indeplinit atributiile.
• Deci ANI si CCR au incalcat legea...
• E clar ca buna-ziua!