Mediafax informeaza: INTERVIU - Geoana: Iliescu are o problema cu orice alt lider PSD in afara de el insusi
Presedintele Senatului, Mircea Geoana, declara, intr-un interviu pentru agentia MEDIAFAX, ca presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, are o problema in a accepta orice alt lider al partidului in afara de el insusi, fiind vorba despre "rautate adunata in timp".
Geoana precizeaza ca Iliescu a lansat, in timp, atacuri nedrepte la adresa tuturor presedintilor PSD, fie ca a fost vorba despre Adrian Nastase, Mircea Geoana sau, mai nou, Victor Ponta.
De asemenea, Geoana lanseaza o serie de critici si la adresa lui Miron Mitrea, afirmand ca alegerea acestuia ca sef de campanie a lui Sorin Oprescu este o idee nefericita.
Pe de alta parte, Geoana sustine ca este timpul ca PSD sa stranga randurile in perspectiva anului electoral 2012 si isi afirma disponibilitatea de a colabora cu reprezentantii conducerii formatiunii.
Presedintele Senatului vorbeste si despre modificarea Constitutiei, afirmand ca sustine mentinerea Parlamentului bicameral, in conditiile in care statul de drept din Romania este din ce in ce mai fragil, iar Executivul are tendinte abuzive.
Prezentam interviul acordat de presedintele Senatului, Mircea Geoana, agentiei MEDIAFAX:
Reporter: De drept nu mai sunteti suspendat din PSD, dar de fapt pare ca inca sunteti suspendat. Care este situatia?
Mircea Geoana: Nu am fost, nu sunt si nu voi fi niciodata suspendat din obligatiile mele de social-democrat convins, de om care a avut, are si va avea un rol important in viata partidului nostru. Acum, cu un an inainte de alegerile viitoare, avem toti obligatia, si ma includ si pe mine, sa facem tot ce depinde de noi si ce sta in puterea noastra pentru ca PSD sa revina la guvernare si Romania sa aiba o alta directie, sa fructificam politic si electoral imensa nemultumire a populatiei si discreditarea aproape completa a actualei puteri. Este o obligatie care cred ca apasa si pe umerii mei, si pe umerii actualei conduceri si ai colegilor nostri, care unii sunt mai framantati, altii mai optimisti. Nu exista alta cale, inainte de un razboi electoral foarte greu, cu un adversar care nu se preda si nu se da in laturi de la niciun tertip, viclesug sau furaciune, ca sa aducem partidul la guvernare. Trebuie sa muncim toti si sa tragem in aceeasi directie.
Reporter: Vineri are loc Consiliul National PSD, anuntat tocmai ca un moment de strangere a randurilor. Ce mesaje ar trebui social-democratii sa dea la acest Consiliu pentru a pregati revenirea la guvernare?
Mircea Geoana:: In mod evident, este un mesaj de strangere a randurilor. Sper sa pot contribui, in masura posibilitatilor, la un mesaj care sa fie si mai articulat, dar si mai pragmatic din punctul de vedere al solutiilor de guvernare, probleme de politica internationala. Pe de alta parte, exista obligatia de a pastra, de a intari si a moderniza eventual imaginea, ideologia si profilul partidului. Nu este usor, au fost foarte multe situatii in care fie am sustinut din Parlament un guvern liberal, fie am creat coalitii ad-hoc, fie am creat majoritati cu un partid de dreapta. Acum, cu USL, suntem intr-o situatie similara, desi diferita, dar nevoia de a pastra conturul ideologic specific al PSD este la fel de importanta. Nu este antagonica relatiei cu PNL, dar nu putem sa inlocuim USL cu PSD, adica PSD sa se topeasca intr-o constructie care este un vehicul electoral si politic dar nu ideologic. Este nevoie si de oameni care sa fie credibili, onesti si profesionisti, pentru ca romanii se uita cu un ochi foarte critic la politicienii opozitiei.