• La Bruxelles, liderii USL au sustinut ca democratia din Romania a fost suspendata. Care sunt primele trei lucruri ce trebuie facute pentru revenirea la democratie?
• Presedintele sa renunte la pretentia de a fi "jucator", presedintele si Guvernul sa lase Parlamentul sa functioneze, respectand separatia puterilor in stat, prin renuntarea la angajarea raspunderii si interzicerea traseismului politic, aflat la originea crizei politice.
• USL a intrat in greva parlamentara pe termen nelimitat. Credeti ca va da roade aceasta forma de protest?
• Cred ca, initial, s-a ales un termen nefericit pentru a descrie actiunea parlamentara de protest. Nu despre o greva parlamentara este vorba. In fond, ce se cere in protestele oamenilor? Demisia Guvernului si alegeri anticipate. Parlamentarii celor trei partide demonstreaza Guvernului ca a pierdut majoritatea in cel putin o Camera, in Senat, ca nu-si mai poate trece legile, ca este blocat, iar solutia se stie: alegerile anticipate.
• La ce alte instrumente ar putea recurge USL pentru a obtine alegeri anticipate? Sunteti adeptul unor negocieri cu UDMR pentru alegeri anticipate? Dvs, personal, ce sanse dati organizarii de alegeri anticipate?
• Sincer, pana cand Traian Basescu nu se convinge ca alegerile anticipate sunt solutia, nu se va intampla nimic. Iar acum domnul Basescu are un singur obiectiv: supravietuirea sa, pana la capatul mandatului. Deocamdata este foarte ocupat sa se desprinda de PDL si de clasa politica, impotriva careia a dezlantuit o canonada de critici, unele mai virulente decat altele. Singurul politician curat este domnia sa, restul merita doar oprobiul public. Probabil ca va veni vremea sacrificarii PDL. Dar imi este imposibil sa spun cand va face asta. UDMR, cu spiritul sau pragmatic, inca ezita, nu este convins de utilitatea alegerilor anticipate. Insa, de asta data, cred ca risca sa piarda si s-ar putea ca, pana la urma, sa inteleaga ca e si in interesul lor sa adere la aceasta singura solutie realista. USL poate pune presiune pe guvernanti doar intr-un singur fel: demonstrand ca nu mai pot guverna, pentru ca nu mai au o majoritate parlamentara.
• In ce masura credeti ca presiunea strazii va contribui la declansarea alegerilor anticipate? Credeti intr-o iarna sau o primavara la Bucuresti?
• Nu intotdeauna presiunea strazii, oricat de rationala si de legitima ar fi ea, da roadele asteptate, iar intr-o democratie strada este un mod de exprimare a nemultumirilor, solutiile vin tot din spatiul politic. Vocea strazii poate fi invocata de opozitie, dar nu ar fi de dorit o schimbare determinata doar de strada. Asta ar insemna esecul democratiei, al clasei politice, le-ar de-legitima. Nu cred ca vrea cineva asa ceva. Ar fi rational sa raspundem acum cerintelor oamenilor si sa negociem o solutie politica, pe care sa o oferim cetatenilor nemultumiti. Nu as face analogii cu cele intamplate in Egipt sau in Tunisia, desi ar trebui sa ne dea de gandit ca multe dintre cauzele care au dus la revoltele din aceste tari se regasesc si la noi, in economie, in societate, chiar si in politica. Inca mai putem actiona asupra cauzelor, pentru a nu ajunge la o explozie sociala.
• Care este cel mai mare pericol care ameninta Romania prin mentinerea situatiei actuale?
• Cel mai mare pericol, in viziunea mea, vine din ignorarea unor procese care se petrec acum in Europa si care ne vor afecta viitorul infinit mai dureros decat actualele probleme cu care ne confruntam. Ma refer la noul Tratat de consolidare a disciplinei bugetare, care contine prevederi ce pot grefa grav dezvoltarea economiei si multe suferinte sociale. Nu trebuie sa ne grabim sa-l adoptam, doar pentru ca asa vrea Traian Basescu. Este nevoie de expertiza economistilor, de o dezbatere publica responsabila, in care cei ce vor fi impotriva tratatului sa nu se transforme in dusmani ai poporului. Reamintesc ca motivul strategic al aderarii noastre la UE a fost acela ca doar asa puteam accelera reducerea decalajelor istorice de dezvoltare. Si acum ce facem? Acceptam accentuarea lor? Ne taiem singuri craca de sub picioare?
• Daca USL va castiga alegerile vedeti posibila o posibila coabitare cu Traian Basescu presedinte? Daca nu, care ar fi solutia? Suspendarea?
• Coabitarea este posibila in Romania, chiar si cu Traian Basescu. Daca se va multumi cu rolul pe care i-l acorda constitutia. Altminteri, nimeni nu vrea neaparat suspendarea Presedintelui Romaniei. Revine Uniunii Social Liberale, daca va castiga alegerile, sa decida ce va face daca Traian Basescu isi depaseste atributiile. Dar sper ca va reveni la ratiune, ca nu va dori sa-si termine astfel mandatul. Doar Traian Basescu poate decide care va fi soarta sa.
• Daca ar fi sa-i dati un sfat presedintelui Basescu, premierului Boc si PDL care ar fi acela? Dar USL, ce sfat i-ati da?
• Tuturor le reamintesc cateva lucruri: societatile consensuale sunt mai bogate, mai prospere, mai eficiente si mai pasnice decat societatile in care confruntarea este mijlocul privilegiat de guvernare. Consensul presupune dialog si respect reciproc, protejarea minoritatii si respectul deosebirilor. Sfaturi nu dau. Pentru ca, si dupa atatia ani de politica, nu am convingerea ca pot da sfaturi altora.