AGERPRES: "CONSENS INTRE AGENDA PARLAMENTARA SI AGENDA CETATEANULUI"

Interviu cu senatorul Ilie Sarbu, liderul Grupului parlamentar PSD din Senatul Romaniei, ales in Colegiul 4 Lugoj.

(Continuare)

Redactor : Intreaga dumneavoastra activitate va recomanda ca un "impatimit al agriculturii". Statisticile releva, in prezent, o situatie grea a agriculturii romanesti cu implicatiile sociale ce survin acesteia. Ce masuri considerati oportune in vederea reducerii impactului social ?

Ilie Sarbu : Consider ca reducerea TVA la alimentele de baza, corelata cu o masura de impozitare progresiva a adaosului comercial ar putea regla piata produselor alimentare din Romania. In prima faza, reducerea TVA trebuie respectata la procesatori si ulterior se va reflecta in pretul din magazin corelat, in paralel, cu impozitarea progresiva a adaosului comercial. Cu cat ai un adaos comercial mai mare cu atat ai un impozit mai mare, iar cel cu adaos mai mic va castiga mai mult din rulaj.

Redactor : Tematica agricola va face obiectul unei motiuni apartinand actualei opozitiei USL din parlament. Cum considerati aceasta actiune ?

Ilie Sarbu : Este trist ca un domeniu de referinta al economiei romanesti este luat luat in derizoriu si speculat ca tema de campanie electorala. Motiunea nu are niciun fel de suport, cu atat mai mult cu cat, multe lucruri rele in agricultura romaneasca s-au intamplat in ultimii ani, cand la guvernare au fost cei de la PDL
In prezent, exista preocupari clare in domeniu : reconstruirea sistemelor de irigatii din Romania, continuarea lucrarilor la canalul Siret - Baragan, acordarea ajutoarelor pentru producatorii agricoli, acordarea de subventii pentru zootehnie, pentru ca daca productia vegetala din Romania a fost afectata, cu siguranta ca si zootehnia are de suferit.
Programul actualului Guvern, corelat cu reglementarile legislative au ca obiectiv prioritar masuri menite ca agricultura din Romania sa devina unul dintre sectoarele cele mai importante ale economiei.

Redactor : Vorbind despre initiative legislative, puteti enumera cateva dintre cele pe care le-ati elaborat in ultima perioada?

Ilie Sarbu : Mentionez ca aceste propuneri sunt rezultatul activitatii specialistilor grupului senatorial pe care il conduc sau ale comisiei senatoriale de agricultura din care fac parte :

• Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.566/2004 Legea cooperatiei agricole, trimis la Camera Deputatilor pentru dezbatere; ;
• Propunere legislativa pentru modificarea articolul 296 indice 18 al legii
nr.571, din 22 decembrie 2003, privind codul fiscal .Trimis la Camera
pentru dezbatere ;
• Propunere legislativa privind exploatarea resurselor naturale cu
continuturi de metale pretioase ale Romaniei, in lucru, la comisiile
permanente ale Senatului
• Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Aceasta a devenit Legea 115/04.07.2012

Redactor : Sunteti senator PSD in circumscriptia electorala nr.37 Timis, Colegiul nr.4, Lugoj, ati avut recent o intalnire cu reprezentantii USL din colegiul dumneavoastra senatorial. Care au fost problemele ridicate de autoritatile locale (primari si viceprimari)?

Ilie Sarbu : PSD, partidul din care fac parte de aproape 20 de ani, considera ca autoritatile judetene si centrale trebuie sa sprijine comunitatile locale. In virtutea aceluiasi principiu se impune interventia parlamentarului desemnat de colectivitate in forul legiuitor.
Indiferent de culoarea politica a primarului, pe mine, ca senator, ma intereseaza sa contribui in continuare la dezvoltarea oraselor si comunelor, sa sprijin proiecte mari si serioase, care vizeaza categorii largi de cetateni. Acestui obiectiv i-am subsumat intreaga activitate din ultimii patru ani, desi locul de parlamentar de opozitie reduce mult posibilitatea de finalizare a actiunii. Cu toate acestea, primarii au avut in mine un sprijin concret si direct si multe dintre proiectele de infrastructura s-au realizat cu aportul meu.
I-am asigurat pe colegii mei ca in viitor, vom sustine si lansa proiecte viabile, de anvergura, care pot creste calitatea vietii cetatenilor din judet.
In cadrul campaniei nu voi fi adeptul disputelor sterile ci a solutiilor constructive. Cu acest prilej, vom prezenta viziunea noastra de dezvoltare, atat pe colegiul senatorial, cat si la nivel judetean.
Sunt sigur ca cetatenii au sesizat eforturile si reusitele guvernarii USL, care trebuie sa repare nedreptatile comise de PD-L, in perioada de guvernare. In plan social, ati observat ca am luat urgent masurile necesare pentru ca diverse categorii de cetateni sa beneficieze de drepturile care abuziv le-au fost luate de pedelisti. In paralel, sunt gandite si puse in aplicare masuri de relansare a economiei.

Redactor : Va pregatiti ca, dupa data de 9 decembrie, sa preluati vreun portofoliu in viitorul Cabinet sau va ganditi sa ramaneti in activitatea parlamentara in continuare?

Ilie Sarbu : Pe parcursul vietii m-a calauzit principiul "Omul potrivit la locul potrivi". Voi candida pentru acelasi colegiu la alegerile din 9 decembrie si voi ramane aproape de lugojenii care, pana in prezent, in mare majoritate, mi-au acordat toata increderea si pe care sper in continuare sa nu-i dezamagesc .