Puteti citi in continuare partea a 3-a a interviului cu Dan Andronic, acordat EVZ.

PREZIDENTIABILII

• EVZ: Ar mai fi ajuns Traian Basescu presedinte in absenta episodului Geoana in vizita la Vintu?
• Dan Andronic: Asta se numeste istorie contrafactuala, e greu de spus. In mod cert, ce s-a intamplat acolo a reprezentat o confirmare a lucrurilor pe care Basescu le tot spunea. Deci oamenii au inceput sa-l inteleaga. Lucrurile au capatat concretete si atunci au inceput sa se uite mult mai atent la ceea ce spunea Traian Basescu si sa se gandeasca ca poate fi un pericol real.
Eu am recitit recent stenograma acelei dezbateri si au mai existat cateva momente importante. A mai existat o tema, constanta pe parcursul dezbaterii, referitoare la relatia lui Geoana cu Moscova. Daca n-ar fi existat acel moment cu Vintu, ar fi existat un altul, cu vizita pe ascuns a lui Geoana la Moscova, care este la fel de sensibila. Cred ca Basescu ar fi ajuns presedinte in continuare.
• EVZ: In ultimii sase ani de zile, ati fost de doua ori in pozitia de consultant al adversarilor lui Traian Basescu. De ce nu au reusit inamicii presedintelui sa castige bataliile politice?
• Dan Andronic: Nu e nimic supranatural in asta. De fiecare data, Basescu a stiut sa se adapteze contextului, pentru ca este un om politic cu un instinct extrem de ascutit. Si instinct de conservare si instinct politic.
• EVZ: A fost mai bun?
• Dan Andronic: Ca instinct de conservare si instinct politic, in mod cert. Este un om care stie sa recupereze sau sa inteleaga situatiile extrem de rapid si sa actioneze. Pe de alta parte, cel putin acum, spre finalul lui 2010, Traian Basescu a mai avut un atu important: a fost omul politic cu cea mai mare experienta. Pentru ca, de la bataliile electorale prin care a trecut pana la mandatul de presedinte, a acumulat un bagaj de experienta pe care niciun om politic din Romania nu-l are. Poate doar Ion Iliescu.
Din punctul asta de vedere a avut un avantaj competitional si asta s-a vazut in dezbaterile televizate. Pentru meseria de prim-ministru si de presedinte te califici la locul de munca. Nu exista niciun manual care sa te invete ce sa faci. Asta e principalul atu al lui Traian Basescu, experienta.
• EVZ: Credeti in succesul electoral al unui intelectual de tipul Baconschi in 2014?
• Dan Andronic: In 1996, nu l-am ales pe Emil Constantinescu? Vi se pare ca profilul lui Teodor Baconschi e diferit de cel al lui Emil Constantinescu? Nu vad de ce n-am mai putea alege inca o data un astfel de profil. Depinde foarte mult de asteptarile oamenilor din 2014, daca-si vor dori un asemenea tip de personaj sau vor miza in continuare pe o mana forte, un om care sa se bata cu sistemul.
• EVZ: Pe Elena Udrea ati sfatui-o sa candideze la prezidentiale?
• Dan Andronic: Nu cred. E o problema de varsta, in primul rand. In general, aici sunt preferati oameni care se apropie de 50 de ani. Nu e un post in care sa alegi un tanar. Pe de alta parte, societatea romaneasca este una bazata pe dominatia barbatului, care nu vede cu ochi buni o astfel de optiune. Nu e tipic doar Romaniei, foarte putine femei reusesc in lume la nivelul acesta si sunt mai degraba exceptii.
• EVZ: Ca functie in PDL, unde o vedeti?
• Dan Andronic: La nivel de vicepresedinte. Ar fi si un bun secretar general al partidului daca n-ar avea functia de ministru.